recept koji vredi isprobati

Vrlo kremasta i tako LUKSUZNOG izgleda: Torta PTIČJE mleko je poslastičarska magija, a pravi se iznenađujuće LAKO

0

Bogata kremasta poslastica s dva fila i čokoladnom glazurom neobičnog je i savršenog ukusa — i sigurno će zadovoljiti čak i one najizbirljivije 

foto: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES
foto: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

Kombinacija mlečne i bele čokolade, dva bogata fila i prelivena kora zasigurno daju neverovatan spoj... Torta neobičnog naziva "Ptičje mleko" asocira na luksuz, a njen izgled je upravo takav — kao da je stigla iz poslastičarnice. Istina je takva da je, zapravo, možete napraviti vrlo jednostavno kod kuće, a topiće se u ustima...

 

Sastojci:

Za koru:

 

  • 3 jajeta
  • 125 g brašna
  • 125 g šećera
  • 50 g kakaoa

  • 20 g istopljenog putera

  • kašičica praška za pecivo

 

Za fil:

 

  • 5 belanaca
  • 300 g šećera u prahu
  • 30 g kakaoa

  • 20 g želatina

  • 200 ml vode

Za glazuru:

 

  • 200 g mlečne čokolade
  • 200 g bele čokolade

 

Priprema:

 

Jaja i šećer umutite, pa im dodajte brašno koje ste prosejali s kakaom i praškom za pecivo. Promešajte fino. Dodajte i otopljen puter, pa sjedinite i sipajte u kalup obložen pek-papriom (20 cm). Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Premažite mlekom (ili sirupom od karamele ako imate).

 

Mutite kratko belanca, pa im dodajte šećer i nastavite s mućenjem. Smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan dodajte kakao i lagano umeštajte.

Želatin pomešajte s vodom u dve činije (u svakoj po 10 grama želatina i 100 ml vode). Posle pet minuta sipajte svaki želatin u jedan fil (jedan u crni, drugi u beli). Mešajte. 

 

Preko ispečene kore sipajte crni, pa beli fil. Izravnajte. Ostavite da se hladi u frižideru.

 

Rastopite čokolade. Prvo sipajte mlečnu u posudu, pa preko belu ionda prelijte tortu. Ostavite da se ohladi u frižideru još pola sata ili dok se ne stegne.

 

 

 

makonda-tracker