probajte

Ukusan, hranljiv i jednostavan za pripremu: Italijanski sendvič sa pistaćima je sve šta vam treba za ručak na poslu

0

Kada vam treba ručak koji se brzo priprema i jednako brzo jede u pauzi na poslu, ovaj bogati sendvič može da posluži

foto: Shutterstock/photocrew1
foto: Shutterstock/photocrew1

Pistać je drvo koje doseže visinu do deset metara i ima duge listove. Njegovi plodovi su jarkozelene boje i nalaze se u tvrdoj opni. Prirodno stanište pistaća je jugozapadna Azija, a najveći svetski proizvođač je Iran. U kulinarstvu se obično koriste za pravljanje sladoleda i sličnih poslastica, a popularni su i kao grickalice nalik kikirikiju i jezgrastom voću. Nedavna istraživanja pokazala su da pistaći spadaju u kategoriju najzdravijih plodova u ljusci, što je povod da se uverimo u pogodnosti koje imaju po čovekovo zdravlje.
 

Sadrže 50 odsto masti, 20 odsto belančevina i ugljenih hidrata, mnogo vlakana, ali i vitamine i minerale. Između ostalog, bogati su kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijom, vitaminima E, C i A.To ih preporučuje kao savršenu namirnicu u borbi protiv mnogih bolesti. Ako ih redovno budete jeli, zaštitićete se od kardiovaskularnih bolesti i smanjiti nivo holesterola.

 

Sastojci: 

 

  • 100 g pistaća
  • šaka mladog spanaća
  • 50 g šunke na deljke
  • 50 g rendanog parmezana 
  • malo maslinovog ulja
  • 5 maslina
  • so
  • drobljeni sir
  • biber
  • 1 kifla
  • malo pavlake
  • malo soka od limuna

 

 

Priprema:

 

Otrebite najpre pistaće, a zatim ih malo prokuvajte. 

 

Nakon toga vreme je za najlapkši deo posla, ali naophodan korak za veoma sočan nadev za sendvič. 

 

Dakle, u jednu posudu stavite pisataće, mladi spanać, parmezan, maslinov ulje, masline, so i biber i sve izblendajte ručnim mikserom. Blendajte sve do trenutka dok smesa ne postane dovoljno usitnjena da bi mogi da je mažete po hlebu. 

 

Nakon toga vreme je da ređeate sastojke, ali pre toga na malo maslinovog ulja u tiganju propržite unutrašnost kifle. 

 

Zatim, mažite prvo nadev od pistaća, pa stavite šunku, pa dodajte drobljeni sir, koji trethodno možete pomešati sa malo pavlake da bi dobio tečniju konzistenciju, pospite malo biberom i eventualno drobljenim pistaćima, a nakon toga stavite sok od limuna.

 

Preklopite kiflu i presecite na pola. 

 

Prijatno!

 

 

 

makonda-tracker