U onim kulturama i državama gde se redovno konzumiraju pečurke, a među njima su Italija i Francuska, manji je procenat obolelih od demencije. Međutim, tamo gde je njihova upotreba smanjena, kao što je to slučaj sa SAD, veći je procenat onih koji obole od Alchajmerova i Parkinsonove bolesti.
Manja količina pečurku, ako se konzumiraju svakodnevno povoljno će uticati na vaše zdravlje. Jedno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Food Chemistry jer pečurke imaju dva antioksidansa koja utiču povoljno na rad srca i prevenciju demencije.
Ta dva antioksidansa su ergotionein i glutation koji se bore protiv slobodnih radikala i tako se suprostavljaju demenciji i odrđenim oblicima raka, kao i kardiovaskularnim problemima.
Sastojci:
- 180 g šampinjoni
- čaša pirinča (od jogurta)
- 1 šargarepa
- 1 luk
- kašičica belog luka u prahu
- kašičica karija
- maslinovo ulje
- kašičica suvih začina
- malo soli
- malo bibara
Priprema:
Najpre operite perinač i stavite ga desetak minuta da se prokuva. Nakon toga sklonite ga sa vatre.
Na redu je priprema povrća u koje ćee dodati pirinač.
Dakle, otrebite glavicu luka i izblendajte je. Isto uradite i sa šargarepom.
Na malo maslinovog ulja propržite luk. Kada dobije boju, u njega dodajte izblendanu šargarepu. Nakon nekoliko minuta dodajte i šampinjone koje ste prethodno iseckali.
Zatim nalijte malo vode i krčkajte dok se svi sastojci ne omekšaju.
Nakon toga dodajte ukuvani pirinač i začinite sa karijem, suvim začinima, belim lukom, soli i biberom.
Još malo promešajte i sve je spremno.
Uživajte!