morate probati!

Uživaćete u mirisu koji će ispuniti vaš dom: Rižoto sa šampinjima i šargarepom je ukusan i pun vitamina

0

U onim kulturama i državama gde se redovno konzumiraju pečurke, a među njima su Italija i Francuska, manji je procenat obolelih od demencije. Međutim, tamo gde je njihova upotreba smanjena, kao što je to slučaj sa SAD, veći je procenat onih koji obole od Alchajmerova i Parkinsonove bolesti.

foto: Shutterstock/Macarena Assiego
foto: Shutterstock/Macarena Assiego

Manja količina pečurku, ako se konzumiraju svakodnevno povoljno će uticati na vaše zdravlje. Jedno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Food Chemistry jer pečurke imaju dva antioksidansa koja utiču povoljno na rad srca i prevenciju demencije.

 

Ta dva antioksidansa su ergotionein i glutation koji se bore protiv slobodnih radikala i tako se suprostavljaju demenciji i odrđenim oblicima raka, kao i kardiovaskularnim problemima.

 

Šampinjoni
foto: Shutterstock/Sea Wave

 

Sastojci: 

 

  • 180 g šampinjoni 
  • čaša pirinča (od jogurta)
  • 1 šargarepa
  • 1 luk 
  • kašičica belog luka u prahu 
  • kašičica karija
  • maslinovo ulje 
  • kašičica suvih začina
  • malo soli 
  • malo bibara

 

 

Priprema: 

 

Najpre operite perinač i stavite ga desetak minuta da se prokuva. Nakon toga sklonite ga sa vatre. 

 

Na redu je priprema povrća u koje ćee dodati pirinač. 

 

Dakle, otrebite glavicu luka i izblendajte je. Isto uradite i sa šargarepom. 

 

Na malo maslinovog ulja propržite luk. Kada dobije boju, u njega dodajte izblendanu šargarepu. Nakon nekoliko minuta dodajte i šampinjone koje ste prethodno iseckali. 

 

Zatim nalijte malo vode i krčkajte dok se svi sastojci ne omekšaju.

 

Nakon toga dodajte ukuvani pirinač i začinite sa karijem, suvim začinima, belim lukom, soli i biberom. 

 

Još malo promešajte i sve je spremno. 

 

Uživajte!

 

 

 

 

 

makonda-tracker