Čak i početnici će uspeti da naprave ovaj obrok, na veoma jednostavan i brz način.
Ukoliko ste ljubitelji kuglica od crvenog mesa u kominaciji sa domaćim paradajz sosom, čuvenim širom Vojvodine, za vas smo pripremili najukusniji tradicionalni ručak koji će čitavu porodicu okupiti za trpezom.
Sastojci za ćufte:
400 grama mešanog mlevenog mesa (svinjsko/goveđe)
jaje
3 kašike parmezana
100 grama prezli
50 ml mleka
kalijumova so
crni biber
mleveni peršun
mleveni korijander
Sastojci za sos:
glavica šargarepe - usitnjena
glavica crnog luka
600 ml domaćeg, pasiranog paradajza
kašičica šećera
pola kašičice soli
ulje
brašno
Priprema:
Mlevenom mestu dodati jaje, mleko, parmezan, prezle, korijander, peršun i začine, pa dobro promešati. Formirati kuglice po željenoj veličini, ali se uobičajeno ćufte prave u veličini teniske loptice. U dubokom tiganju zagrejati ulje i dodati sitno seckani luk, pa ih pržiti. Kada budu gotove možete ih posuti rendanim parmezanom
Pripremiti šerpicu za pripremanje sosa, zagrejati dve kašike brašna i dve kašike ulje uz stalno mešanje, kako se ne bi storile gromuljice, pa potom dodati pairani pardajz, mleveni crni luk, kašićicu šečera i so. Kada proključa, skloniti sa vatre.
Vojvođanske ćufte u paradjaz sosu možete služiti uz testeninu i svežu salatu.