Čak i pire krompir može da bude sastojak u nekom izdašnom i ukusnom jelu! Umesto da hrana završi u kanti za smeće, probajte neki od ovih recepata i iznenadićete se koliko je ponekad lako napraviti hranljiv obrok.
Jeste li znali da se godišnje u Evropskoj uniji bacaju milioni tona hrane? To se može sprečiti, kako pažljivim čitanjem oznaka na namirnicama i razumevanjem šta one zapravo znače, tako i ekonomičnim pristupom kada se u kuhinji zadrže ostaci ručka koje znate da nećete pojesti.
Uštipci od pire-krompira
Sastojci:
- pola kilograma pire-krompira
- 2 jajeta
- 17 kašika brašna
- 50 grama putera
- prstohvat praška za pecivo
- prstohvat soli
- ulje po potrebi
Priprema
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo, u to izmrvite puter. Kad dobro promešajte, dodajte i pire-krompir, pa umesite rukama.
Razvucite deblje testo, pa secite čašom ili modlama oblike.
U dubljem tanjiru umutite jaja, pa svaki oblik umačite u jaje i potom pržite u dubokom ulju, s obe strane, dok ne porumene.
Pica od starog hleba
Sastojci:
- hleb sečen na kriške
- 3 jajeta
- kašika kisele pavlake
- listići šunke po ukusu
- listići kačkavalja po ukusu
- šaka parmezana
- so i biber po ukusu
- origano po ukusu
Priprema
U dubljoj činiji umutite jaja, pa u to umešajte pavlaku. Sipajte so i biber po želji. Kada dobro promešate, umačite jednu po jednu krišku hleba, pa ih ređajte po nauljenoj vatrostalnoj posudi. Nakon što prekrijete dno, poređajte listiće šunke i kačkavalja, pa ponovo ređajte hleb umočen u jaja i pavlaku i tako dok ne potrošite sav materijal. Na kraju pospite parmezan i origanom po ukusu.
Salata od jaja
Ako ste skuvali više jaja nego što vam je trebalo, obavezno probajte ovaj recept!
Sastojci:
- kuvana jaja, koliko imate
- makarone za onoliko osoba koliko će jesti
- feta sir
- 100 grama šunke
- 5 kiselih krastavaca
- malo majoneza
- malo senfa
Priprema
Skuvajte makarone, pa ih pomešajte s kuvanim jajima sečenim na kockice. Tome dodajte sir i šunku sečene na kocke i kisele krastavce isečene na kolutiće. Potom prelijte majonezom i senfom po ukusu i dobro promešajte.