morate da ga probate

Topi se u ustima, ukus je OČARAVAJUĆI, a ne košta mnogo: Čokoladni KARAMEL KOLAČ od keksa i starog hleba (RECEPT)

0

Umesto da napravite prženice od neupotrebljenog hleba, probajte ovaj slatkiš zanimljivog ukusa

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada hleb izgubi svežinu obično napravimo prženice, ali postoje mnogo interesantniji načini da se on iskoristi! Jedan od njih je ovaj slatki miks čokoladnog mleka, keksa i starog hleba koji će vam se sigurno dopasti.

 

  • Sastojci

 

Za kolač:

 

  • jedan stari hleb
  • 100 grama mlevenog keksa
  • 2 cela jajeta
  • 4 kašike kristal šećera
  • kesica praška za pecivo
  • 150 grama čokolade za kuvanje
  • 4 kašike kakaoa
  • pola litra mleka
  • 200 mililitara čokoladnog mleka


Za karamel preliv:

 

  • 200 grama šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 70 mililitara vode
  • 60 mililitara slatke pavlake
  • 40 grama maslaca

 

Za dekoraciju:

 

  • suvo i koštunjavo voće po ukusu

 

Priprema


Kolač


Zagrejte rernu na 180 stepeni.


Iseckajte stari hleb na komadiće i u jednoj dubokoj posudi ga pomešajte s mlevenim keksom, prethodno umućenim jajima, šećerom, praškom za pecivo i kakaoom. Dobro zamesite.


U jednoj posudi zagrejte mleko, pa u njemu otopite čokoladu za kuvanje pa sipajte čokoladno mleko. Ovo dodajte zamešenoj smesi i dobro promešajte.
Izlijte dobijeno testo u pleh obložen pek-papirom, pa pecite 20-30 minuta.


Karamel preliv


U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.


Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.

 

Dekoracija

 

Pospite kolač suvim i/ili koštunjavim voćem po želji.

 

 

makonda-tracker