Umesto da napravite prženice od neupotrebljenog hleba, probajte ovaj slatkiš zanimljivog ukusa
Kada hleb izgubi svežinu obično napravimo prženice, ali postoje mnogo interesantniji načini da se on iskoristi! Jedan od njih je ovaj slatki miks čokoladnog mleka, keksa i starog hleba koji će vam se sigurno dopasti.
- Sastojci
Za kolač:
- jedan stari hleb
- 100 grama mlevenog keksa
- 2 cela jajeta
- 4 kašike kristal šećera
- kesica praška za pecivo
- 150 grama čokolade za kuvanje
- 4 kašike kakaoa
- pola litra mleka
- 200 mililitara čokoladnog mleka
Za karamel preliv:
- 200 grama šećera
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 70 mililitara vode
- 60 mililitara slatke pavlake
- 40 grama maslaca
Za dekoraciju:
- suvo i koštunjavo voće po ukusu
Priprema
Kolač
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Iseckajte stari hleb na komadiće i u jednoj dubokoj posudi ga pomešajte s mlevenim keksom, prethodno umućenim jajima, šećerom, praškom za pecivo i kakaoom. Dobro zamesite.
U jednoj posudi zagrejte mleko, pa u njemu otopite čokoladu za kuvanje pa sipajte čokoladno mleko. Ovo dodajte zamešenoj smesi i dobro promešajte.
Izlijte dobijeno testo u pleh obložen pek-papirom, pa pecite 20-30 minuta.
Karamel preliv
U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.
Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.
Dekoracija
Pospite kolač suvim i/ili koštunjavim voćem po želji.