Umesto da napravite prženice od neupotrebljenog hleba, probajte ovaj slatkiš zanimljivog ukusa
![foto: Shutterstock](/data/images/2021/08/13/13/326194_cokoladnikolacsakaramelprelivomshutterstock-1823297123_ff.jpg?ver=1628854890)
Kada hleb izgubi svežinu obično napravimo prženice, ali postoje mnogo interesantniji načini da se on iskoristi! Jedan od njih je ovaj slatki miks čokoladnog mleka, keksa i starog hleba koji će vam se sigurno dopasti.
- Sastojci
Za kolač:
- jedan stari hleb
- 100 grama mlevenog keksa
- 2 cela jajeta
- 4 kašike kristal šećera
- kesica praška za pecivo
- 150 grama čokolade za kuvanje
- 4 kašike kakaoa
- pola litra mleka
- 200 mililitara čokoladnog mleka
Za karamel preliv:
- 200 grama šećera
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 70 mililitara vode
- 60 mililitara slatke pavlake
- 40 grama maslaca
Za dekoraciju:
- suvo i koštunjavo voće po ukusu
Priprema
Kolač
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Iseckajte stari hleb na komadiće i u jednoj dubokoj posudi ga pomešajte s mlevenim keksom, prethodno umućenim jajima, šećerom, praškom za pecivo i kakaoom. Dobro zamesite.
U jednoj posudi zagrejte mleko, pa u njemu otopite čokoladu za kuvanje pa sipajte čokoladno mleko. Ovo dodajte zamešenoj smesi i dobro promešajte.
Izlijte dobijeno testo u pleh obložen pek-papirom, pa pecite 20-30 minuta.
Karamel preliv
U jednoj šerpici pomašajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj vatri dok ne proključva, pa smanjiti na tihu. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite s vatre.
Zatim dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne otopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se hladi.
Dekoracija
Pospite kolač suvim i/ili koštunjavim voćem po želji.