svi je obožavaju

KLASIČNO JELO KOJE KRIJE STROGO ČUVANU TAJNU: 2 recepta za omiljenu salatu kojom ćete obogatiti novogodišnju trpezu

0

Ova salata jedno je od najpopularnijih jela, a potiče iz Rusije.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

U originalu poznata kao Olivier (Olivje) salata, ime je dobila po Lusjenu Olivijeu, šefu belgijskog porekla koji je 60-ih godina 19. veka radio u slavnom moskovskom restoranu Ermitaž.

 

Tačan recept salate koju je Olivije osmislio u Ermitažu bio je strogo čuvana tajna i zapravo nikad nije u potpunosti rekreiran. Njegova salata sadržala je i kavijar, teleći jezik, kapar, dimljenu patku, repove rakova i dresing na bazi majoneza s nepoznatim dodacima.

 

 

Moderna verzija salate s šargarepom, graškom, kiselim krastavcima, jajima, majonezom i kuvanom piletinom, govedinom ili šunkom zapravo je recept Ivana Ivanova, Olivijeovog glavnog zamenika, koji je pokušao da ukrade njegov recept i proslavi se svojom varijantom u drugom moskovskom restoranu.

 

Ivanova verzija salate odomaćila se na našim prostorima i vremenom dobila i svoju "pročišćenu" varijantu bez krompira i jaja, s drugim dodacima.

 

U nastavku vam donosimo recepte za obe verzije.

 

RECEPT 1:

 

- 500 grama šargarepe
- 500 grama graška
- 1 tegla kiselih krastavaca (300 – 350 grama)
- 1 kesica majoneza (90 – 100 grama)
- 1 kisela pavlaka
- so i biber

 

PRIPREMA: Skuvajte grašak. Šargarepu ogulite, operite, skuvajte u slanoj vodi i potom naseckajte na sitne komadiće kad se malo ohladi. Naseckajte krastavce na sitne komadiće. Povrće ubacite u posudu, pa posolite i pobiberite po svom ukusu. Na kraju dodajte majonez i sve dobro promešajte.

 

RECEPT 2:

 

- 3 srednja kuvana krumpira
- 3 tvrdo kuvana jaja
- 300 grama kuvanog pilećeg mesa ili kuvane šunke
- 500 grama šargarepe
- 500 grama graška
- 1 tegla kiselih krastavaca (300 – 350 grama)
- 2 kesice majoneza (oko 180 grama)
- 1 velika kašika senfa
- so i biber

 

PRIPREMA: Skuvajte sve sastojke koji se moraju termički obraditi (grašak, šargarepa, piletina ili šunka, krompir, jaja). Naseckajte na sitno šargarepu, meso, krompir, jaja i krastavce. Sve sastojke stavite u posudu, pa posolite i pobiberite. Zatim dodajte majonez, pavlaku i senf, pa promešajte.

 

 

makonda-tracker