recept

SVE SASTOJKE SIGURNO VEĆ IMATE U KUHINJI: Najjednostavniji i najukusniji čokoladni KOLAČ sa VIŠNJAMA

0

Sve sastojke sigurno svi već imate u svom špajzu, a priprema ovog kolača jednostavnija je nego što možete i da zamislite

foto: Profimedia
foto: Profimedia


Potrebno je:

 

3 jajeta

200 g šećera

180 ml gazirane vode

120 ml ulja

200 g pšeničnog griza

200 g mlevenih oraha

1 kesica praška za pecivo

1 kašika ruma

600 g očišćenih višanja

 

Smesa za preliv:

 

140 g šećera

180 ml mleka

100 g crne čokolade za kuvanje

50 g maslaca

 

Priprema:

 

Pripremiti pleh, vel. 35x20cm. Premazati ga uljem, posuti brašnom i, blago, rukama udarati po plehu, da se brašno svuda, ravnomerno, rasporedi. Višak brašna istresti.

 

Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i početi sa mućenjem. Kada belanca počnu da se zgušnjavaju, dodavati šećer, uz neprekidno mućenje. Kada se dobije čvrsti snegubacivati jedno po jedno žumance i nastaviti sa mućenjem, sve dok se ne dobije kremasta, svetla smesa.

 

Zatim dodati gaziranu vodu, rum i ulje. Sjediniti. Ubaciti mešavinu brašna, peciva i oraha. Dobro sjediniti. Na kraju dodati višnje, prethodno oceđene. Promešati kašikom i ravnomerno sipati u, pripremljeni, pleh. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada površina kolača dobro porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač iseći na kocke.

 

Smesa za preliv: U manju posudu staviti šećer, preliti ga sa mlekom pa staviti na vatru, da provri. Kada smesa provri smanjiti temperaturu i ubaciti iseckani maslac i čokoladu. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije gladak preliv.

 

Toplim prelivom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da kolač upije preliv, pa ga ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.

 

 

makonda-tracker