zavrnite rukave!

Ne oklevajte i prepustite se ukusu ovog savršenog jela: Pripremite ćufte u paradajz sosu koje opijaju mirisom

1

Jeste da ćete morati da izdvojite malo više vremena da pripremite ovo jelo, ali se nijednog trenutka nećete pokajati jer ćete uživati u svakom zalogaju. 

foto: Shuterstock/lessio Orru
foto: Shuterstock/lessio Orru

Pripremite se da provedete neko vreme kraj vatre kako bi pripremili ćufte u paradajz sosu koje ćete prosto, kao i vaši ukućani obožavati. 

 

Sastojci:

 

  • 1 kašičica soli
  • malo bibera
  • 3 kašičice prezli + (100 g da uvaljate ćufte)
  • 1 jaje
  • 3 čena belog luka
  • 800 g mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • malo narendanog muskatnog oraščića
  • peršun
  • 5 kašika ulja (da uvaljate ćufte)

 

Za sos:

 

  • 1 glavica crnog luka
  • 800 ml vode
  • 400 ml paradajz sosa
  • 1 kašika brašna
  • so
  • 1 kašika soja sosa
  • muskatni oraščić

 

 

Priprema:

 

Prvo je potrebno da mleveno meso pripremite, tj. pomešate sa sastojcima kako bi mogli da ćufte ispržite. 

 

Dakle u jednu posudu prvo stavote mčeveno meso, a zatim jaje i kada se sastojci sjedine vreme je da dodajete ostatak sastojaka. Sitno iseckajte crni luk, zatim i beli, narendajte musktni oraščić i iseckajte peršun i sve to dobro pomešajte. Ostalo je da dodate 3 kašike prezli, so i biber. 

 

Kada napravite smesu, potrebno je oblikovati loptice koje ćete uvaljati u sastojke koji su gore naznačeni za valjanje ćufti, dakle 5 kašika ulja i 100 g prezli, jer se tako ćufte neće zalepiti za tiganj kada ih budete pržili. Dakle, nakon što uvaljate ćufte propržite ih 3-4 minuta sa svih strana. 

 

Vreme je da pripremite sos. Dakle u ulje u kojem ste pržili ćufte propržite crnu luk, pa dodajte vodu. Kada se to malo proprži vreme je da umešate paradajz sos, a nakon toga dodajte brašno, ali tako da se ne stvaraju grumenčići. Na kraju dodajte malo soja sosa i muskatnog oraščića. 

 

Zatim čufte stavite u sos i krčkajte ih oko 30 minuta. 

 

 

 

 

 

makonda-tracker