Jeste da ćete morati da izdvojite malo više vremena da pripremite ovo jelo, ali se nijednog trenutka nećete pokajati jer ćete uživati u svakom zalogaju.
Pripremite se da provedete neko vreme kraj vatre kako bi pripremili ćufte u paradajz sosu koje ćete prosto, kao i vaši ukućani obožavati.
Sastojci:
- 1 kašičica soli
- malo bibera
- 3 kašičice prezli + (100 g da uvaljate ćufte)
- 1 jaje
- 3 čena belog luka
- 800 g mlevenog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- malo narendanog muskatnog oraščića
- peršun
- 5 kašika ulja (da uvaljate ćufte)
Za sos:
- 1 glavica crnog luka
- 800 ml vode
- 400 ml paradajz sosa
- 1 kašika brašna
- so
- 1 kašika soja sosa
- muskatni oraščić
Priprema:
Prvo je potrebno da mleveno meso pripremite, tj. pomešate sa sastojcima kako bi mogli da ćufte ispržite.
Dakle u jednu posudu prvo stavote mčeveno meso, a zatim jaje i kada se sastojci sjedine vreme je da dodajete ostatak sastojaka. Sitno iseckajte crni luk, zatim i beli, narendajte musktni oraščić i iseckajte peršun i sve to dobro pomešajte. Ostalo je da dodate 3 kašike prezli, so i biber.
Kada napravite smesu, potrebno je oblikovati loptice koje ćete uvaljati u sastojke koji su gore naznačeni za valjanje ćufti, dakle 5 kašika ulja i 100 g prezli, jer se tako ćufte neće zalepiti za tiganj kada ih budete pržili. Dakle, nakon što uvaljate ćufte propržite ih 3-4 minuta sa svih strana.
Vreme je da pripremite sos. Dakle u ulje u kojem ste pržili ćufte propržite crnu luk, pa dodajte vodu. Kada se to malo proprži vreme je da umešate paradajz sos, a nakon toga dodajte brašno, ali tako da se ne stvaraju grumenčići. Na kraju dodajte malo soja sosa i muskatnog oraščića.
Zatim čufte stavite u sos i krčkajte ih oko 30 minuta.