dragulj mediteranske kuhinje

Kremast, bogatog ukusa, zasitan: Najbrži RIŽOTO s pečurkama KAO IZ RESTORANA

0

Za pripremu ovog jela ne treba vam više od pola sata, a možete biti sigurni da ćete dobiti vrlo ukusan obrok koji će vas dugo držati sitima!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jedno od najpopularnijih jela na svetu nastalo je u Španiji, ali je i te kako zastupljeno u kineskoj tradicionalnoj kuhinji.


Sastojci:

 

  • 250 grama pirinča
  • 300 grama šampinjona
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 180 mililitara belog vina
  • 2 kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašika putera
  • 3 kašike rendanog parmezana
  • 1 kašika svežeg peršuna
  • origano po želji


Priprema


Dobro oprati i očistiti šampinjone, pa ih staviti na ubrus da se ocede. Odseći drške i staviti ih sa strane. Isprati pirinač.


Pre nego što počnete s pripremom rižota, napravite bujon od drški pečurki tako što ćete ih kuvati 20-ak minuta u pola litra do litar vode, pa skloniti da se hladi.


Propržiti u dubokom tiganju sitno seckan crni i beli luk na ulju, pa dodati iseckane "šeširiće" šampinjona, biber i so. Potom staviti i pirinač, pa posle dva minuta sipati i belo vino.


Staviti da se krčka uz neprestano mešanje, a kad vino ispari s vremena na vreme kutlačom dodavati bujon, sve dok pirinač ne bude sasvim mekan, ali ne previše ― jelo treba da bude kremasto, ali sam pirinač ne. Ne morate da iskoristite sav bujon, već koliko vam je dovoljno. Dodati i puter i mešati dok se ne istopi, pa sipati i peršun i parmezan i, ako želite, origano.

 

 

makonda-tracker