tražićete još jedno parče

Izgleda lepo, pravi se lako, a ukus je VELIČANSTVEN: Slatka EGIPĆANKA ― torta čiji recept se prenosi s kolena na koleno

0

Obično se pravi za praznike, ali odlično je posluženje i uz popodnevnu kafu ili nakon porodičnog ručka

Torta
foto: Profimedia

Ova neobična torta s korama i izdašnim filovima poznata je još i kao Kraljica Marija, a mnogi je nazivaju jednostavno egipatskom tortom. Kako god je zvali, jedno je sigurno: svaki zalogaj je mala poslastičarska magija!

 

  • Sastojci:

 

Za koru

  • 2 ravne kašike brašna
  • 3 ravne kašike kristal šećera
  • 50 grama mlevenih oraha
  • 2 belanceta

 

Za fil:

  • 5 kašika brašna
  • 6 kašika kristal šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 27 kašika mleka
  • 10 kašika otopljenog putera
  • 6 žumanaca

 

Za karamel fil:

  • 6 kašika kristal šećera

 

Za grilijaš:

  • 200 mililitara slatke pavlake
  • 150 grama mlevenih oraha
  • 12 kašika kristal šećera

 

 

  • Priprema

 

Kora


Uključite rernu na 180 stepeni.


Umutite penasto belanca, pa dodajte kašiku po kašiku šećera, pa kad se napravi čvrsta pena varjačom mešati i dodavati brašno i mlevene orahe. Dobijenu masu podeliti na tri dela i peći u trima modlama prečnika oko 20 centimetara, oko 15-20 minuta, sve dok ne dobiju svetložutu boju. Izvaditi i ostaviti kore da se hlade.


Umutiti puter penasto i dodavati mu postepeno fil od žumanaca, pa miksati još koji minut dok se ne dobije krem.


Fil
Dobro umutiti žumanca i šećer, pa dodati vanilin šećer i 10 kašika mleka. Ostatak mleka prokuvati, pa kad provri, dodati mu smesu sa žumancima i mešati na tihoj vatri. Nakon nekoliko minuta, sipati fil u činiju i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje (kako se ne bi formirala korica).


Karamel fil


Sipati šećer u šerpicu i staviti da se topi na tihoj vatri, uz mešanje i oprez kako ne bi zagoreo. Nakon što dobije zlatnožutu nijansu i tečni oblik, izliti ga na pek papir i ostaviti da se ohladi i stegne.


Grilijaš


Umutiti dobro tečnu slatku pavlaku, pa dodati šećer i 100 grama mlevenih oraha, a preostalih 50 grama ostavite sa strane.


Filovanje


Podeliti žuti fil na tri dela. Na tacnu staviti prvu koru, premazati je žutim filom, pa filom od šlaga, pa staviti koru, pa ponovo žuti fil, pa fil od šlaga i na kraju treću koru. Tortu premazati preostalim filom i grilijašem i posuti preostalim mlevenim orasima.


Ostaviti preko noći da odstoji u frižideru da se stegne.

 

 

 

makonda-tracker