Iskoristite sezonu tikvica i napravite sjajna jela od ovog povrća.
Mi vam predlažemo neke od najuksnijih obroka sa tikvicama.
Potaž od tikvica
Sastojci:
3 srednje tikvice
so
biber
mirođija
pola crvenog luka
1 čen belog luka
Priprema:
Oljuštite i iseckajte tikvice na kockice. Posolite i pobiberite. Na maslinovom ulju propržite crveni luk, pa dodajte tikvice i beli luk, piše Stvar ukusa. Nalijte sa vodom, ali ne preterujte, jer je potaž uvek lepši kad je gust. Kuvajte nekih 15 minuta i onda ih štapnim mikserom sameljite. Kada to uradite dodajte svežu mirođiju i pustite da začini odrade svoje.
Musaka od tikvica
Sastojci:
500 g mlevenog mesa
tikvice
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
malo pelata
so
biber
Za preliv:
2 jajeta
pola kiselog mleka
malo parmezana (po želji)
Priprema:
Mleveno meso prodinstajte na malo ulja, pa dodajte sitno iseckan crni luk, šargarepu i malo pelata. Dinstajte dok se ne zgusne, pa posolite i pobiberite. Tikvice isecite uzduž, pa poređajte na dno posude za pečenje, preko sipajte sipajte mleveno meso, pa opet red tikica. Zatim napravite smesu od jaja i kiselog mleka i prelijte musaku. Pecite u rerni na 200°C.
Pljeskavice od tikvica
Sastojci:
450-500 g tikvica (1 veća ili dve manje)
1 kašičica soli
2 jajeta
1 kašičica suvog začina
1/2 kašičice bibera
115 g trapist sira
50 g (5 kašika) brašna
50 g (5 kašika) prezli
ulje za prženje
Priprema:
Dobro operite tikvice i narendajte na najkrupnije rende. Ne treba guliti. Posolite, izmešajte i ostavite da odstoji 20-30 minuta. Kad pusti vodu, uzmite rukama i dobro ocedite. Dodajte jaja, začin i biber po ukusu, rendani trapist sir (ili neki drugi tvrdi sir) i sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte brašno i prezle i sve dobro sjedinite. Sipajte malo ulja u tiganj i stavite da se zagreje. Od smese formirajte male pljeskavice. Spustite pljeskavice u zagrejano ulje i pecite na slabijoj vatri po 4-5 minuta sa obe strane, odnosno dok lepo ne porumene onako kako volite. Pljeskavice ređajte na papirni ubrus, kako bi se upio višak masnoće.
Napomena: Imajte u vidu da potrebna količina brašna i prezle može da varira u zavisnosti od veličine tikvice kao i jaja, pa slobodno dodajte po osećaju. Smesa ne sme biti ni previše retka, a ni previše gusta.
Grilovane tikvice
Sastojci:
2 velike tikvice
malo maslinovog ulja
Priprema:
Isecite tikvice na kolutove ili tanke uzdužne šnite i prelijte ih sa malo maslinovog ulja. Stavite na roštilj ili u gril tiganj i pecite oko 4-5 minuta. Pred kraj pečenja okrenite tikvice.
Italijanske punjene tikvice
Sastojci:
1 glavica crvenog luka
400 g mešanog mlevenog mesa
so
biber
2 veće loptaste tikvice
2 čena belog luka
1,5 dl suvog belog vina
800 g oljuštenog paradajza
2 lovorova lista
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Oljuštite crni luk, pa ga iseckajte na kockice, pomešajte sa origanom i mesom i pobiberite. Tikvice operite, isecite uzduž napola i izdubite. Sredinu iseckajte i dodajte u masu od mesa, pa time napunite tikvice.
Beli luk oljuštite i iseckajte na sitno. Pomešajte vino i paradajz, ubacite luk i lovor, začinite i sipajte u podmazanu tepsiju. Potom poređajte tikvice i poprskajte maslinovim uljem. Pecite u rerni na 180°C. Zapečene tikvice pospite parmezanom i bosiljkom i servirajte sa sosom.
Zapečene tikvice
Sastojci:
3 tikvice
4 jaja
so i biber po ukusu
150 g kačkavalja
3-4 kašike ulja
Priprema:
Tikvice iseckajte na kolutove, a zatim na kockice. Sipajte u vatrostalnu posudu srednje veličine i prelijte sa 3-4 kašike ulja. U činiji umutite jaja, koja ste prethodno posolili i pobiberili, pa prelijte tikvice. Odozgo pospite rendanim kačkavaljem i pecite na 180°C 30-35 minuta.