za ljubitelje sira

SOČNI ZALOGAJI KOJI SE PAMTE: Ukusne domaće lazanje kao iz najboljeg restorana italijanske kuhinje (RECEPT)

0

Jedno od najpopularnijih jela na svetu izdašno je i vrlo ukusno, a možete napraviti duple mere i polovinu slobodno staviti u zamrzivač!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

10 osoba

 

  • malo maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 4 čena belog luka
  • 100 gr narendanih šargarepa
  • 250 gr svinjskog mesa
  • 250 gr junećeg mesa
  • 1 tegla (1/2 kg) sosa od paradajza
  • Vegete i bibera po ukusu
  • malo peršunovog lista – sitno iseckanog


BELI SOS (Bešamel)

 

 

  • 4 kašike ulja
  • 3 kakašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 3 šolje mleka ili više ako treba
  • soli i bibera po ukusu
  • 2 šolje narendane mocarele ili sličnog sira (tipa kačkavalj)
  • 300 gr sveže mocarele (dve "loptice" pakovane u vodi)
  • 1/2 šolje narendanog parmezana za posipanje


Priprema

U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.


Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.

 

Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.


U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, da beli sos nebi izgoreo. Kad je ispečeno – oko 1 sat na 180 stepeni, odgore staviti Parmezan i peći još 10 minuta.

 

Savet

 

Pošto za ovo jelo treba dosta truda, slobodno napravite duplu meru ― jednu ispečete, a drugu stavite u zamrzivač. Važno je da jelo zamrznete nepečeno i dobro prekrijete folijom da se ne isuši. U mnogim receptima ćete videti da se listići lazanje prvo skuvaju, ali za to zaista nema potrebe. Ako nađete sveže testo, dovoljno je da se peče u rerni jedan sat, a ako koristite suvo testo (listove) treba 15-20 minuta duže.

 

Posluživanje


Kada pečete zamrznute lazanje, izvadite ih iz zamrzivaća oko 2 sata pre pečenja i sledi ista dužina u rerni kao kad su sveže napravljene.

 

 

makonda-tracker