prste da poližete!

SLASTAN RUČAK NA BRZINU: Makarone zapečene u jogurtu s dodatkom ukusnih sastojaka koje već imate kod kuće (RECEPT)

0

Ne treba vam mnogo kulinarske veštine ni vremena, a sigurno ćete uživati u bogatom ručku

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • pakovanje makarona od 400-500 g
  • 2 čaše kisele pavlake (2x180g)
  • 1 l jogurta
  • 3 jajeta
  • možda 1-2 dcl mleka (u tekstu piše zašto)
  • 1 kašika soli
  • 1/5 dcl ulja
  • 150 g pečenice
  • 150 g trapista, edamera ili slično


Recept je za dimenziju pekača 30x20cm ili prečnika 28cm (otprilike)

 

Priprema

 

U šerpi pomešajte kiselu pavlaku, jaja, ulje, so. Dolijte jogurt, mešajući žicom. Sipajte makarone u jogurt, pomešajte. E sad, ako vam makaroni nisu pokrivene, dolijte mleka toliko da tečnost potpuno prekrije makarone.

 

Ovako pripremljene makarone stavite da se kuvaju na srednjoj jačini ringle. Kada jogurt provri (tj. cela mešavina), počeće da se stvaraju sitne grudvice, nalik siru. To je dobro. Kuvajte dok makaroni ne omekšaju, ali ne moraju biti potpuno kuvani.

 

U pekač (ako nije nelepljive površine) stavite papir za pečenje, pa prekrijte dno makaronima, otprilike trećinom mase. Poslažite preko njih tanko sečenu pečenicu. Prekrijte drugom trećinom makarona. Sad poslažite tanko sečen trapist (ili neki drugi tvrdi sir). Sipajte preostale makarone i poravnajte ih.,
Pekač poklopite ili prekrijte alu folijom i pecite makarone tako poklopljene 20-tak minuta na 200°C. Onda ih otklopite, skinite foliju, pa zapecite dok ne porumene. Nemojte ostaviti baš jako dugo, da vam se ne bi sasušili i postali jako hrskavi na površini (sem ako baš tako volite).

 

Pečene makarone prekrijte tacnom, pa prevrnite da kao torta ispadnu na istu. Ostavite ih 15-tak minuta da se prohlade, lakše ćete ih iseći.

 

Ovako zapečene makarone možete poslužiti kbez ičeg, a možete i uz kiselo mleko, pavlaku, kečap…

 

 

makonda-tracker