svi će vam tražiti recept

NESTVARAN SPOJ KEKSA, ČOKOLADNIH I MLEČNIH UKUSA: Straćatela šnite, kremasto zadovoljstvo se topi u ustima (RECEPT)

0

Teško da ste skoro probali lepšu tortu! Služi se uz kafu, a mogućnosti za dekoraciju su razne.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 300 grama celog keksa
  • 500 mililitara slatke pavlake
  • 500 grama sitnog sira
  • 100 grama šećera u prahu
  • 100 grama crne mlečne čokolade
  • 200 mililitara čokoladnog mleka
  • 100 grama bele čokolade
  • 100 mililitara slatke pavleke
  • 50 grama čokoladnih keksića


Priprema


Slatku pavlaku umutiti uz dodavanje šećera i vanilin šećera. Dodati krem sir i kratko izmiksirati da se poveže, pa odložiti mikser i ručno umešati sitno iseckanu mlečnu čokoladu. ⁣⁣

 

Duguljasti kalup dimenzija 30x10 cm obložiti streč folijom. ⁣⁣

 

Keks namočiti u čokoladnom mleku. Potrebno je da se natopi 15-20 sekundi kako bi omekšao, ali vodite računa da ne ostane predugo u čokoladnom mleku jer će još dodatno omekšati kada se kolač rashladi. ⁣⁣

 

Na dno kalupa staviti dve-tri pune kašike krema i razmazati ga. Preko krema poslagati keks, jednu do druge da se fino popuni. Preko keksa naneti polovinu krema. Staviti još jedan red namočenog keksa, zatim ostatak krema, poravnati i završiti još jednim redom keksa, tako da ukupno bude tri sloja keksa i dva sloja krema.⁣⁣

 

Kolač ostaviti u frižider da se dobro rashladi i stegne, najmanje šest sati.


Za ukrašavanje, u šerpicu staviti slatku pavlaku i belu čokoladu izlomljenu na kockice. Staviti na tihu vatru da se otopi i sjedini pa ostaviti da se dobro rashladi. Sutradan, na kalup prisloniti tacnu za serviranje i istresti kolač iz kalupa na tacnu. Preko kolača preliti ohlađeni ganaš od bele čokolade i slatke pavlake. Ukrasiti komadićima čokoladnih keksića, čokoladnim mrvicama i krupno mlevenim lešnicima. Seći na šnite.

 

 

makonda-tracker