Teško da ste skoro probali lepšu tortu! Služi se uz kafu, a mogućnosti za dekoraciju su razne.
Sastojci:
- 300 grama celog keksa
- 500 mililitara slatke pavlake
- 500 grama sitnog sira
- 100 grama šećera u prahu
- 100 grama crne mlečne čokolade
- 200 mililitara čokoladnog mleka
- 100 grama bele čokolade
- 100 mililitara slatke pavleke
- 50 grama čokoladnih keksića
Priprema
Slatku pavlaku umutiti uz dodavanje šećera i vanilin šećera. Dodati krem sir i kratko izmiksirati da se poveže, pa odložiti mikser i ručno umešati sitno iseckanu mlečnu čokoladu.
Duguljasti kalup dimenzija 30x10 cm obložiti streč folijom.
Keks namočiti u čokoladnom mleku. Potrebno je da se natopi 15-20 sekundi kako bi omekšao, ali vodite računa da ne ostane predugo u čokoladnom mleku jer će još dodatno omekšati kada se kolač rashladi.
Na dno kalupa staviti dve-tri pune kašike krema i razmazati ga. Preko krema poslagati keks, jednu do druge da se fino popuni. Preko keksa naneti polovinu krema. Staviti još jedan red namočenog keksa, zatim ostatak krema, poravnati i završiti još jednim redom keksa, tako da ukupno bude tri sloja keksa i dva sloja krema.
Kolač ostaviti u frižider da se dobro rashladi i stegne, najmanje šest sati.
Za ukrašavanje, u šerpicu staviti slatku pavlaku i belu čokoladu izlomljenu na kockice. Staviti na tihu vatru da se otopi i sjedini pa ostaviti da se dobro rashladi. Sutradan, na kalup prisloniti tacnu za serviranje i istresti kolač iz kalupa na tacnu. Preko kolača preliti ohlađeni ganaš od bele čokolade i slatke pavlake. Ukrasiti komadićima čokoladnih keksića, čokoladnim mrvicama i krupno mlevenim lešnicima. Seći na šnite.