RECEPT

TORTA GREŠNICA - POSLASTICA KOJOJ NIKO NE MOŽE ODOLETI: Raskošna i kremasta kombinacija JAGODE, vanile i KOKOSA!

0

Fantastičan desert za celu porodicu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci za čokoladni biskvit:

 

4 jaja
200 grama šećera
70 grama maslaca
70 grama čokolade
60 ml mleka
60 ml vrele vode
1 kašičica arome vanile
200 grama oštrog brašna
40 grama gorkog kakaa
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone i soli

 

Za sirup za natapanje biskvita:

 

150 ml mleka
150 ml krem likera

 

Za fil od jagoda s maslacem:

 

700 ml pirea od jagoda
70 g skrobnog brašna
100 grama šećera
1 kašičica arome vanile
70 grama maslaca

 

Za krem od kokosa i vanile:

 

500 ml kokosovog mleka
100 ml pinja kolada krem likera
4 kom žumanca
90 grama skrobnog brašna
100 grama šećera
1 šlag od vanile + 100 ml mleka

Priprema:

 

Prvo se kuva krem, tako što razmutite skrobno brašno sa šećerom u krem likeru, te dodajte penasto umućena žumanca.

 

Ugrejte kokosovo mleko (litar vode i 250g kokosovog brašna daje 900ml predivnog gustog mleka) i zakuvajte gust krem.

 

Prebacite u posudu za hlađenje, prekrijte površinu krema prozirnom folijom.

Dok se krem hladi, muti se biskvit: žumanca umutite penasto sa šećerom, umešajte istopljeni maslac sa čokoladom, dodajte mleko i vrelu vodu.

 

Umešajte preostale sastojke i sneg od belanaca.

 

Lim za tortu (24cm) obložiti papirom za pečenje, naliti smesu.

 

Pecite na 175 Celzijusa, napraviti test čačkalicom.

 

Ohlađeni biskvit presecite na 3 jednake kore (odsecite gornji tvrdi deo).

 

Na laganoj vatri ugrejte pire od jagoda (u manjem delu razmutite skrobno brašno sa šećerom i vanilom), zakuvajte krem i umešajte maslac.

 

Donji deo biskvita stavite na pleh, postavite obruč, natopite ga mešavinom mleka i likerom, te premažite toplim filom od jagoda.

 

Stavite u zamrzivač na kratko da se stegne, premažite kremom od kokosa i vanile u koju ste umutili šlag krem pripremljen sa 100ml mleka (ne više kako piše na kesici).

 

Poklopite drugim biskvitom, nafilujte do kraja, pa ukrasite po želji.

 

Dodatno:

 

Rashlađenu tortu možete preliti glazurom – 100 grama čokolade + 4 kašike ulja.

 

Zagladite tortu špatulicom i okolo zalepite klasičan čokoladni obruč – čista rastopljena čokolada premazana po lenti papira za pečenje.

 

Gore ukrasite čokoladnom šlag kremom, čoko mrvicama i jagodama u čokoladi.

 

 

makonda-tracker