Zaljubićete se u ovo pikantno i ukusno jelo!
POTREBNI SASTOJCI
pileći bataci - 3 komada
crni luk - 5 velikih glavica
beli luk - 5 čena mlevenog
đumbir - 2 s.k. mlevene
ulje - 50 ml
maslac - 5 kašika
paradajz pire - 3 kašike
so
biber
berbere začin - 1 kašičica
voda - 400 ml
jaja - 6 komada, kuvana
NAČIN PRIPREME
Narežite crni luk na rebarca. Batake podelite na dva dela – batak i karabatak. Stavite ih u pleh sa malo ulja i čašom vode i stavite u rernu da se peku 30 min.
Stavite duboku šerpu na ringlu, ugrejte je na visokoj tepmeraturi i bez masnoće dodajte luk, promešajte i spremajte tako luk nekoliko minuta, zatim dodajte 1 kašiku vode, promešajte, smanjite vatru na srednju temperaturu i stavite poklopac.
Kuvajte luk 12 min dok ne omekša, s vremena na vreme promešajte, da se ne bi zalepio za dno.
Sklonite poklopac, dodajte mleveni beli luk i đumbir, začinite solju, biberom, berbere sosom i dodajte paradaz pire. Dobro promešajte sve i sipajte ulje. Kuvajte nekoliko minuta i zatim dodajde i maslac.
Promešajte, pržite nekoliko minuta, dodajte vodu i kuvajte 10 min. sa poklopcem. Izvadite pleh sa batacima, slonite meso, sipajte smesu s lukom i preko toga naređajte meso.
Stavite u rernu i pečite 10 min na 180 stepeni, zatim izvadite pleh iz rerne, oljuštite kuvana jaja, nožem napravite nekoliko proreza svakom jajetu i stavite ih u pleh. Promešajte, tako da i jaja dobiju ukus, i vratite opet u rernu na 5 min, koliko da i jaja dobiju ukus sosa.
Izvadite gotov paprikaš i posolite svežim peršunom ili korijanderom.
Beleške: Ovo jelo je verzija tradicionalnog etiopskog paprikaša.
Doro Uat nije slučajno nacionalno jelo Etiopije, ovo je najpoznatiji afrički paprikaš. Tradicionalno se priprema sve vreme u šerpi na šporetu, gde luk se sprema polako na tihoj vatri, piletina je nasečena na male parčiće, veoma je začinjena i više liči na kašu. Servira se preko etiopske pogače, nazvane Indžera, koja se koristi umesto escajga, lomi se od pogače i umače u paprikaš.
Tipično za paprikaš je vatreno crveni pikantni začin berbere, to je smesa različitih začina (seme kumina, koriandra, pimenta, karanfilića, piskavice, bibera, sušene crvene ljute paprike). Ovo seme i zrnevlje se malo zapeče, tek da da aromu i onda se melje.