icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

recept

BRZA ČOKOLADNA TORTA SA RUMOM: Poslastica koja uspeva baš SVIMA, a ukus je - neodoljiv!

Podeli:

Sve sastojke možete pronaći u svojoj kuhinji

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kora:

 

250 g mlevenog keksa sa ukusom kakaoa

100 g rastopljenog margarina

mleko

rum

50 g sitno iseckanih lešnika

3 kašike šećera u prahu

 

Fil:

 

1 l mleka

8 kašika šećera

3 pudinga od čokolade

200 g čokolade

125 g margarina

100 g šećera u prahu

250 ml slatke pavlake

1 kesica želatina

 

Na vrhu:

 

1 štangla čokolade

1 kašika ulja

 

Priprema:

 

Kora: Samleveni keks staviti u vanglicu. Dodati otopljeni margarin, šećer u prahu, seckane lešnike, pa zamesiti sa mešavinom mleka i ruma. Uzeti kalup sa obručem (vel. 26 cm) podmazati ga, ivice i dno, sa uljem i formirati koru, rukama, od mase sa keksom.

 

Krem: Od 1 l mleka odvojiti 200 ml i razmutiti puding od čokolade. Preostalo mleko, sa šećerom i izlomljenom čokoladom, staviti da proključa. Povremeno promešati sa žicom za mućenje. Kada proključa, dodati razmućeni puding i skuvati krem, neprestano mešajući. Skuvani krem pokriti samolepljivom folijom i ostaviti da se ohladi.

 

U ohlađeni krem dodati umućeni margarin sa šećerom u prahu.

 

Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice. Umutiti čvrsto slatku pavlaku. Dodati pripremljeni želatin i mikserom sjediniti. Pavlaku sa želatinom dodati u krem i umutiti penasto.

 

Pripremljeni fil staviti preko kore, poravnati i ostaviti u frižider da se stegne, najmanje pet sati.

 

Čokoladu otopiti sa uljem. Kada se torta stegla, odvojiti pažljivo obruč i staviti je na tacnu za posluživanje.

 

 

Inicijalizacija u toku...