Prave se vrlo lako i brzo, a ukus je neverovatan!
Sastojci:
- 2 pileća bela mesa
- 120-150 g pršute ili slanine
Fil:
30 g putera
- 1 glavica crnog luka
- 50 g slanine
- 2 čena belog luka
- 5 mariniranih maslina
- 1 kašika pinjola
- 1 kašika peršuna
- 1 kašika bosiljka
- 1 kašika žalfije
- 2 kašike senfa
- so
- biber
- 1 čaša od 2,5 dl hlebnih mrvica
- 1 jaje
- 2 kisele jabuke
Priprema
Filete očistiti od žilica, oprati, osušiti i iseći po dužini (ne do kraja) kao šniclu. Meso istući tučkom i rastanjiti, pa posuti solju i biberom.
Na puteru propržiti sitno iseckan crni luk i slaninu. Izvaditi iz tiganja i ostaviti da se ohladi. Sitno iseckati sveže listiće peršuna, žalfije i bosiljka. Dodati propržene pinjole, hlebne mrvice, umućeno jaje i so i biber po ukusu.
U smesu umešati ohlađeni luk i slaninu i izmešati da se sastojci lepo sjedine. Pripremljenom smesom premazati meso i urolati. Rolnice umotati u tanko isečenu pršutu ili slaninu. U pleh za pečenje poređati jabuke isečene na kriškice, a preko staviti rolnice od mesa. Peći oko 35-40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
Sos
Sok koji nastao tokom pečenja stavite u šerpicu, dodajte malo putera i kašičicu brašna. Kratko propržite zalivajući belim vinom, pa začinite i kuvajte dok se ne zgusne. Zatim, sos procedite i služite s mesom.