Kladimo se da ne možete da pogodite koji je ključni sastojak ovog jela.
Karfiol je vrlo fleksibilna namirnica i odlična zamena za brojne kaloričnije sastojke u kuhinji. Osim u salate, supa i variva može se dodati i brojnim drugim netipičnim receptima. Od nje se može napraviti fini pire, testo za picu, vegetarijanski odresci ili čak kremasti umak za makarone.
U sto grama kuvanog belog pirinča nalazi se 130 kalorija, a u istoj količini karfiola pet puta manje, odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je osmišljen i recept za „rižoto od karfiola“.
Veruje se da je ovo jelo prvi put napravljeno još krajem devedesetih godina prošlog veka u Kaliforniji, a u svetu je postala izuzetno popularna poslednjih nekoliko godina, odnosno otkako su veliki lanci supermarketa izbacili na tržište svoju smrznutu verziju već gotovog proizvoda.
Ako imate seckalicu za povrće, vrlo je lako možete napraviti i kod kuće. Ne samo da se lagano priprema i smanjuje kalorijsku vrednost jela, već nudi mogućnost za serviranje uz razne umake, gulaše, pečeno meso, ribu i povrće.
Priprema
1. Glavicu karfiola dobro operite i posušite. Uklonite s glavice sve listove.
2. Glavicu isecite na manje cvetove pa ih stavite u seckalicu za povrće i držite dok ne usitnite povrće na veličinu pirinča.
3. Prebacite usitnjen karfiol u čistu pamučnu krpu pa istisnite sav eventualni višak vode.
4. Sve prebacite u tiganj, kratko prodinstajte i poslužite kao prilog po želji.
Savet
Ovo jelo možete napraviti i ako koristite klasično kuhinjsko rende, ali taj će proces biti puno teži i dugotrajniji. Ako jelo ne planirate da upotrebite odmah nakon usitnjavanja i odstranjivanja viška vode, karfiol stavite u zamrzivač, gde može da stoji i do mesec dana.