icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE

SUPERNAMIRNICA KOJA SE MOŽE SPREMATI NA RAZNE NAČINE: Moćni karfiol smanjuje rizik od nastanka kancera!

Redovno konzumiranje karfiola sprečava se oštećenje organizma usled dejstva slobodnih radikala

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

1. Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Redovnim konzumiranjem karfiola smanjuje se rizik od nastanka kancera.

 

2. Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C.

 

3. Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića.

 

4. Pored toga, u ovom povrću se nalaze i izotiocijanati koji sprečavaju razvoj ćelija raka.

 

5. Redovno konzumiranje karfiola sprečava se oštećenje organizma usled dejstva slobodnih radikala jer sadrži moćne antioksidante.

 

6. Karfiol deluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja i kancera.

 

foto: Profimedia

7. U karfiolu se nalazi i dosta vitamina K i omega-3 masnih kiselina, koji smanjuju upalu. Redovnim konzumiranjem ovog povrća smanjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti, dijabetesa.

 

8. Karfiol može smanjiti upale i čuvati zdravlje krvnih sudova. Takođe, ovo zdravo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju.

 

9. Ova namirnica sadrži i glukozinolate koji aktivirajju prirodnu detoksikaciju organizma. Naučna istraživanja su pokazala da glukozinolati deluju prevenitvno na pojavu nekih vrsta kancera.

 

10. U karfiolu se nalazi i alicin koji deluje povoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara. Pored toga, kombinacija selena i vitaminoma C jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi.