Mnogi se vode time da, ako nešto u prodavnici nisu uzeli iz frižidera, ni kod kuće ne treba da stoji u frižideru i obrnuto. To, međutim, nije uvek tačno!
Kako piše britanski Guardian, postoje opšta pravila odlaganja namirnica koja bi mogla da produže njihov vek.
Najviše nedoumica ima kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi. Voće i povrće neretko veoma brzo počne da trune ako se ostavi u činiji za voće, ali neke od ovih namirnica izgube ukus i vitamine ako se drže u frižideru. Opšte je pravilo da ako nešto niste pronašli u frižideru u prodavnici, nema potrebe ni da ga tako čuvate kod kuće. To znači da ananas, banane i limun mogu da stoje u činiji, ali da karfiol, brokoli, borovnice, recimo, treba da držite u frižideru. S druge strane, krompir i luk treba držati van frižidera, s važnom napomenom da ne bi trebalo da budu izloženi sunčevoj svetlosti.
Međutim, postoji jedan važan izuzetak — jabuke. Iako mogu da traju nekoliko dana kada se drže u činiji na stolu ili na radnoj ploči, ne postoji negativna strana čuvanja jabuka u frižideru. Kako piše portal Real Simple, kada se ova voćka drži u frižideru može da potraje i do tri sedmice!
Velike nedoumice izaziva pravilno odlaganje začina. Uglavnom bočice sosova i kečapa stoje na sobnoj temperaturi sve dok se prvi put ne otvore, dok ih posle otvaranja držimo u frižideru.
Ovo opšte uputstvo, međutim, ne moramo uvek slepo pratiti jer se u kečapu, na primer, nalaze sirće i brojni konzervansi, i to u nešto višem procentu, pa on može da opstane i van frižidera. Isto važi i za majonez, senf, maslinovo ulje, kisele krastavčiće i sl, za koje je bitno da se drže podalje od sunčeve svetlosti. Guardian dodaje da je, s druge strane, med, hleb i druga peciva, koštunjavo voće i kolače sasvim dovoljno držati na tamnom i hladnom mestu s dobro zatvorenim poklopcima.