U skladu sa posnim danima, za Svetog Nikolu se sprema posna trpeza, a ovo su neki od predloga za posne kolače i torte koje možete brzo da napravite i oduševite porodicu!
POSNE BANANA BOMBICE: sitni kolači sa suvim grožđem
Sastojci:
2 zrele banane
400 g posnog mlevenog keksa
125 g margarina
100 g šećera u prahu
2 kašike ruma
100 g suvog grožđa
100 g mlevenih lešnika
Banane oljuštiti pa propasirati u blenderu. U drugoj posudi posebno umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti kašu od banana sa 300 g mlevenog keksa i promešati.
Potom dodati umućeni margarin sa šećerom, rum, suvo grožđe i mlevene lešnike. Dobro izmešati rukom da bi se dobila ujednačena smesa. Dobijenu smesu ostaviti u frižideru pola sata da se stegne. Kašičicom vaditi smesu i vlažnim rukama oblikovati kuglice.
Kuglice uvaljati u preostali mleveni keks, a potom ih slagati u papirne korpice.
POSNE OBLANDE ZA 5 MINUTA: najbrži slavski recept
Sastojci:
500 gr šećera
200 ml vode
300 gr mlevenih oraha
100 gr mrvica (prezli)
250 gr margarina
1 pakovanje velikih oblandi
Na vatru staviti šerpu i u njoj vodu i šećer. Čim provri smanjiti vatru, dodati iseckan margarin, orahe i hlebne mrvice i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.
Nafilovati ravnomerno 4 lista oblande na rebrastu stranu, poklopiti petim listom i nečim težim opteretiti oblandu. Ostaviti da odstoji dok ne se ne ohladi i ne stegne pa seći u štanglice i poslužiti.
Nastavak na sledećoj strani.
POSNA TORTA OD ČOKOLADE: ukusna zdrava torta sa biljnim šlagom
Sastojci:
Za koru:
300 g smeđeg šećera
250 g posnog margarina
300 g pirovog brašna (brašno od spelte)
40 g sojinog brašna
60 g kakao praha
300 ml sojinog mleka
1/2 kašičice ekstrakta vanile
kesica praška za pecivo
Za krem:
750 ml sojine pavlake
450 g posne crne čokolade
80 g smeđeg šećera
1/2 kašičice ekstrakta vanile
Sve sastojke za koru stavite u posudu i umutite glatko testo. Sipajte u okrugli kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Koru ohladite i vodoravno presecite na tri dela.
Od sojine pavlake izmiksajte šlag. Na pari otopite 400 g čokolade, dodajte 250 g šlaga, šećer, vanilu, umutite mikserom, umešajte ostatak šlaga i ohladite u frižideru.
Donju koru nafilujte trećinom krema, poklopite drugom korom i tako redom dok ne potrošite sav materijal.
Od preostale čokolade nožem napravite rolnice i ukrasite tortu.
BRZA TORTA S KOKOSOM I BANANAMA (POSNO)
Sastojci:
2 kesice pudinga od vanile
125 g margarina
200 g šećera u prahu
300 g posnog keksa
5 kašika kokosa
3 banane
kesica šlaga + vode po uputstvu
Skuvajte puding u 6 dl vode i ostavite da se ohladi. U ohlađen puding dodajte margarin umućen sa šećerom u prahu. Ujednačite masu, pa dodajte kokos, izlomljen keks i banane iseckane na kolutove.
Sve lagano izmešajte, sipajte na tacnu i oblikujte tortu rukama. Premažite je šlagom umućenim s vodom i stavite u frižider da se stegne.
Nastavak na sledećoj strani.
POSNA ŠVARCVALD TORTA: najlepša torta sa čokoladom i višnjama
Sastojci za kore:
3 čaše vode
2 čaše šećera
1 kašičica soda bikarbone
20 punih kašika brašna
4 kašike kakao praha
2 štangle rendane čokolade
1 kašiku krupno mlevenog keksa
8 kašika ulja
6 kašika džema od kajsije
Priprema kora:
Pomešati:
3 čaše vode
2 čaše šećera
1 kašičica soda bikarbone
20 punih kašika brašna
4 kašike kakao praha
2 štangle rendane čokolade
1 kašiku krupno mlevenog keksa
8 kašika ulja
6 kašika džema od kajsije
Podeliti smesu na 4 dela i ispeći 4 kore na papiru za pečenje u plehu 25×35 cm.
Fil 1:
Na tihoj vatri otopiti (da ne ključa) 0,5 l slatke pavlake posne, 300 g čokolade za kuvanje i ohladiti. Umutiti 250 g margarina sa 200 g prah šećera i sve sjediniti.
Fil 2:
Potrebna je jedna puna tegla višanja koje su dan ranije naprskane sa 10 kapi ekstrakta ruma.
Fil 3:
Umutiti 0,5 l slatke pavlake.
Filovati ovim redom - kora, čoko fil, višnje, fil od slatke pavlake.