recepti

NE TREBA VAM NIŠTA VIŠE ZA SLATKU SLAVSKU TRPEZU: 5 fantastičnih POSNIH recepata za najukusnije i najbrže torte i kolače

0

U skladu sa posnim danima, za Svetog Nikolu se sprema posna trpeza, a ovo su neki od predloga za posne kolače i torte koje možete brzo da napravite i oduševite porodicu!

foto: Kod bake u gostima
foto: Kod bake u gostima

POSNE BANANA BOMBICE: sitni kolači sa suvim grožđem

 

Sastojci:

 

2 zrele banane

400 g posnog mlevenog keksa

125 g margarina

100 g šećera u prahu

2 kašike ruma

100 g suvog grožđa

100 g mlevenih lešnika

 

Banane oljuštiti pa propasirati u blenderu. U drugoj posudi posebno umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu. Sjediniti kašu od banana sa 300 g mlevenog keksa i promešati.

Potom dodati umućeni margarin sa šećerom, rum, suvo grožđe i mlevene lešnike. Dobro izmešati rukom da bi se dobila ujednačena smesa. Dobijenu smesu ostaviti u frižideru pola sata da se stegne. Kašičicom vaditi smesu i vlažnim rukama oblikovati kuglice.

Kuglice uvaljati u preostali mleveni keks, a potom ih slagati u papirne korpice.

 

POSNE OBLANDE ZA 5 MINUTA: najbrži slavski recept

 

Sastojci:

 

500 gr šećera

200 ml vode

300 gr mlevenih oraha

100 gr mrvica (prezli)

250 gr margarina

1 pakovanje velikih oblandi

 

Na vatru staviti šerpu i u njoj vodu i šećer. Čim provri smanjiti vatru, dodati iseckan margarin, orahe i hlebne mrvice i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.

Nafilovati ravnomerno 4 lista oblande na rebrastu stranu, poklopiti petim listom i nečim težim opteretiti oblandu. Ostaviti da odstoji dok ne se ne ohladi i ne stegne pa seći u štanglice i poslužiti.

 

Nastavak na sledećoj strani.

Čokolada, Čokoladna torta, Kolač, Torta, Patišpanj
foto: Profimedia

POSNA TORTA OD ČOKOLADE: ukusna zdrava torta sa biljnim šlagom

 

Sastojci:

 

Za koru:

300 g smeđeg šećera

250 g posnog margarina

300 g pirovog brašna (brašno od spelte)

40 g sojinog brašna

60 g kakao praha

300 ml sojinog mleka

1/2 kašičice ekstrakta vanile

kesica praška za pecivo

 

Za krem:

 

750 ml sojine pavlake

450 g posne crne čokolade

80 g smeđeg šećera

1/2 kašičice ekstrakta vanile

 

Sve sastojke za koru stavite u posudu i umutite glatko testo. Sipajte u okrugli kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Koru ohladite i vodoravno presecite na tri dela.

Od sojine pavlake izmiksajte šlag. Na pari otopite 400 g čokolade, dodajte 250 g šlaga, šećer, vanilu, umutite mikserom, umešajte ostatak šlaga i ohladite u frižideru.

Donju koru nafilujte trećinom krema, poklopite drugom korom i tako redom dok ne potrošite sav materijal.

Od preostale čokolade nožem napravite rolnice i ukrasite tortu.

 

BRZA TORTA S KOKOSOM I BANANAMA (POSNO)

 

Sastojci:

2 kesice pudinga od vanile

125 g margarina

200 g šećera u prahu

300 g posnog keksa

5 kašika kokosa

3 banane

kesica šlaga + vode po uputstvu

 

Skuvajte puding u 6 dl vode i ostavite da se ohladi. U ohlađen puding dodajte margarin umućen sa šećerom u prahu. Ujednačite masu, pa dodajte kokos, izlomljen keks i banane iseckane na kolutove.

Sve lagano izmešajte, sipajte na tacnu i oblikujte tortu rukama. Premažite je šlagom umućenim s vodom i stavite u frižider da se stegne.

 

Nastavak na sledećoj strani.

švarcvald torta, torta
foto: Profimedia

POSNA ŠVARCVALD TORTA: najlepša torta sa čokoladom i višnjama

 

Sastojci za kore:

 

3 čaše vode

2 čaše šećera

1 kašičica soda bikarbone

20 punih kašika brašna

4 kašike kakao praha

2 štangle rendane čokolade

1 kašiku krupno mlevenog keksa

8 kašika ulja

6 kašika džema od kajsije

 

Priprema kora:

 

Pomešati:

 

3 čaše vode

2 čaše šećera

1 kašičica soda bikarbone

20 punih kašika brašna

4 kašike kakao praha

2 štangle rendane čokolade

1 kašiku krupno mlevenog keksa

8 kašika ulja

6 kašika džema od kajsije

Podeliti smesu na 4 dela i ispeći 4 kore na papiru za pečenje u plehu 25×35 cm.

 

Fil 1:

 

Na tihoj vatri otopiti (da ne ključa) 0,5 l slatke pavlake posne, 300 g čokolade za kuvanje i ohladiti. Umutiti 250 g margarina sa 200 g prah šećera i sve sjediniti.

 

Fil 2:

 

Potrebna je jedna puna tegla višanja koje su dan ranije naprskane sa 10 kapi ekstrakta ruma.

 

Fil 3:

 

Umutiti 0,5 l slatke pavlake.

Filovati ovim redom - kora, čoko fil, višnje, fil od slatke pavlake.

 

 

makonda-tracker