Nije komplikovano i često ćete ga praviti!
Potrebno je:
- 500 ml. mlake vode
- 20 grama kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- ukupno oko 850 gr brašna, od toga:
- 100 gr integr. pšenuičnog
- 50 raženog integralnog
- 2 kašike lanenog semena
- 1 kašika suncokretovog semena
- može i susam 2 kašike
Priprema
U lonče sipati 200 ml vode, kvasac, šećer i 2 kašike brašna. Izmešati da kvasac naraste. Sipati u vanglu dodati ostatak vode, brašna i soli i zamesiti tvrđe glatko testo. Ostaviti da naraste.
Istresti na sto koji ste pobrašnjavili. Malo ga rukama zamesiti, pa napraviti loptu i nožem zaseći na sredini u obliku krsta. Šerpu pobrašnjiviti i staviti hleb u šerpu prečnika 24 cm.
Pokriti da odstoji sat vremena i peći na 180 stepeni oko sat vremena, a ako je još težak — vratiti još desetak minuta.
Vruć hleb pokriti krpom, pa ga izvaditi iz šerpe.
( Izvor: Bakina kuhinja )