Dobro poznat ukus‚ a ipak vrlo neobično jelo!
Sastojci:
- pakovanje makarona od 400-500 gr
- 2 čaše kisele pavlake (2x180gr)
- 1 l jogurta
- 3 jajeta
- možda 1-2 dcl mleka (u tekstu pišem zašto)
- 1 kašika soli
- 1/5 dcl ulja
- 150 gr pečenice
- 150 gr trapista, edamera ili slično
Priprema
U šerpi pomešajte kiselu pavlaku, jaja, ulje, so. Dolijte jogurt, mešajući žicom.
Sipajte makarone u jogurt, pomešajte. E sad, ako vam makaroni nisu pokriveni, dolijte mleka toliko da tečnost potpuno prekrije makarone.
Ovako pripremljene makarone stavite da se kuvaju na srednjoj jačini ringle.
Kada jogurt provri (tj. cela mešavina), počeće se stvarati sitne grudvice, nalik siru. To je dobro. Kuvajte dok makarone ne omekšaju, ali ne moraju biti potpuno kuvani.
U pekač (ako nije nelepljive površine) stavite papir za pečenje, pa prekrijte dno makaronima, otprilike trećinom mase. Poslažite preko njih tanko sečenu pečenicu. Prekrijte drugom trećinom makarona. Sad poslažite tanko sečen trapist (ili neki drugi tvrdi sir). Sipajte preostale makarone i poravnajte ih.
Pekač poklopite ili prekrijte alu-folijom i pecite makarone tako poklopljene 20-tak minuta na 200°C. Onda ih otklopite, skinite foliju, pa zapecite dok ne porumene. Nemojte ostaviti baš jako dugo, da vam se ne bi sasušili i postali jako hrskavi na površini (sem ako baš tako volite).
Pečene makarone prekrijte tacnom, pa prevrnite kao pri pripremi prevrnute torte. Ostavite ih 15-tak minuta da se prohlade, lakše ćete ih iseći.
Ovako zapečene makarone možete poslužiti klot iliti bez ičeg, a možete i uz kiselo mleko, pavlaku, kečap ili "zeleniš" mladog luka.