Priprema se bez mnogo muka, a dugo nas drži sitima
Oko bećar paprikaša ili sataraša stalno postoje neke dileme - da li je to isto jelo sa dva imena? Najprostije, ovo je recept za bećar paprikaš bez mesa, piše Lepa&Srećna.
Sastojci:
- 3 krupne glavice luka
- 1 kg paprika
- 1 kg paradajza
- 3 jajeta
- ulje za prženje
- so, šećer
- ljuta papričica
- peršun
Priprema
Očistite luk i iseckajte ga na rebarca pa upržite na ulju kratko, a zatim još malo dinstajte dodajući vruću vodu.
Dok se luk dinsta, očistite papriku, iseckajte na duge režnjeve, pa svaki režanj na sitnije poprečne parčiće.
Dodajte ga u luk i smanjite na najtišu vatru i poklopite, da i paprike počnu da puštaju vodu.
Dok se one polako prže, oljuštite paradajz pa ga isecite kao za salatu.
Dodajte ga u luk i papriku, pa pojačajte vatru i dinstajte sve zajedno dok ne omekša, a voda ne ispari.
Dodajte so i šećer, ljutu papričicu po ukusu.
Ako neki ukućani ne jedu jaja, možete da ih pojedinačno spustite u bećarac i upržite ih u vrelom povrću tako da posle možete da ih odvojeno servirate.
Ako svi vole bećarac sa jajima, umutite jaja kao za kajganu, pa polako sipajte u vrelo povrće i pržite na ulju dok se jelo ne zgusne i ne poveže.
Pospite peršunom, servirajte sa belim sirom.
Napomena:
Bećar paprikaš je izuzetno ukusan i ako paprike prvo ispečete na plotni ili roštilju, oljuštite i očistite od semena i ljuske i naseckate. U tom slučaju, dodajte ih kad paradajz već bude ukuvan.