brzo, lako, ukusno!

ZA DANE KAD VAM SE NE KUVA RUČAK: 3 neodoljive i hranljive salate koje mogu da vam zamene obrok

0

Dugo ćete ostati siti, a nećete morati dugo da boravite u kuhinji!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Najbolje od svega kod obrok salata jeste to što se jako brzo prave i od jednostavnih sastojaka, tako da su idealne za one trenutke kada ne znate šta da spremite.

 

Iskoriste sezonu kada je pijaca bogatija nego ikad i pripremite ukusne sveže obrok salate.

 

Neka one još danas budu na vašoj trpezi ručak ili rana večera.


Salata s makaronama

 

foto: Shutterstock

Ukoliko želite laganije jelo, ova salata može biti odličan izbor za večeru.

 

Sastojci:

 

- 1 pakovanje makarona
- šolja majoneza
- ¼ šolje destilovanog belog sirćeta
- 150 šolje šečera
- dve i po supene kašike senfa
- jedna i po kašika soli
- pola kašike bibera u crnu
- 1 iseckan veći crni luk
- 2 iseckana celera
- 1 iseckana šargarepa
- 1 očišćena i iseckana zelena paprika

 

Priprema

 

1. U posoljenoj vodi kuvajte makarone 8 minuta. Ocedite i isperite hladnom vodom.

 

2. U velikoj činiji pomešajte zajedno majonez, senf, sirće , šećer, so i biber dodajte beli luk, celer, zelenu papriku, i šargarepu. Zatim ovu smesu sjedinite sa skuvanim makaronama. Ostavite u frižideru četiri sata pre služenja, poželjno je čak i da odstoji celu noć u frižideru.


Jednostavna pileća salata

 

foto: Shutterstock

Ova salata je ukusna, brzo se sprema i mogu je napraviti i početnici u kulinarstvu.

 

Sastojci:

 

- 300 g kuvane piletine, usitnjene
- 3 kašike majoneza
- kašika limunovog soka
- 1/4 kašičice bibera
- 2 kašike blanširanog iseckanog badema
- struk celera, sitno iseckan

 

Priprema

 

1. Bademe blago propržiti u tiganju. Budite pažljivi jer brzo izgore.

2. U srednjoj činiji pomešajte majonez, sok od limuna i biber. Dodajte i kuvanu piletinu, bademe i celer.


Salata od tunjevine i pirinča

 

foto: Shutterstock

 

Ovoj salati možete dodati i paradajz i rukolu za puniji ukus.

 

Sastojci:

 

- 3 konzerve tunjevine
- 300 g pirinča
- 50 g maslina
- 150 g suvih šljiva
- 100 g mlevenih oraha
- kesica šafrana
- so, biber
- sirće, ulje

 

Priprema

 

1. Obarite pirinač u slanoj vodi, potom ga isperite hladnom vodom.

2. U činiju ređajte red pirinča, red tunjevine, red iseckanih maslina, iseckanih suvih šljiva i oraha.

3. Dodajte začine po ukusu i lagano sve izmešajte.

 

 

makonda-tracker