Obavezno ih probajte, nećete se pokajati!
Sastojci:
- brašno 600g
- kvasac 30g
- kašičica soli
- kašičica šećera
- 5 kašika ulja
- 2dl jogurta
- crni luk (glavica)
- mesano mleveno meso 400g
- kašičica začina
Priprema
Razmutiti kvasac u pola solje tople vode sa 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna i pustiti da se kvasac aktivira. Brašno pomešati sa kašilicom soli, dodati kvasac i postepeno dodavati jogurt.
Zamesti srednje meko testo i ostaviti na toplom da naraste, nekih pola sata. Testo podeliti na 5 loptica i ostaviti ih da odmore još 5-10 minuta. Svaku lopticu razviti elipsasto i prebaciti na pleh, pa filovati, da fil ne bi iscureo prilikom prebacivanja u pleh.
Na ulju izdinstati luk, pa dodati mleveno meso i začine. Na testo prvo staviti paradajz sos, pa meso i peći u rerni na 180 stepeni 20-30 minuta.
U fil sa mlevenim mesom mozete dodati i bešamel sos.
Paradajz sos
Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- sok od paradajza
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Priprema
Na zagrejanom ulju dodati brašno i mešati, pa postepeno dodavati sok od paradajza, šećer i so.
Besamel sos
Sastojci:
2 kašike ulja
2 kašike brašna
2 dl mleka
1/2 kisele pavlake
1/2 kesice parmezana
Priprema
Na zagrejanom ulju dodati brašno i mešati, pa postepeno dodavati mleko, pavlaku, kuvati par minuta i dodati parmezan.