Svaki zalogaj ovog bogatog ručka će vam prijati. U pitanju je vrsta turskog đuveča, i nećete ga lako zaboraviti...
Sastojci:
800 gr teleće krtine
1 plavi patlidžan
2 krompira
3 šargarepe
1 tikvica
2 zelene paprike
150 g boranije
2 paradajza
2 glavice luka
5 bamija
1 kašika mlevene crvene paprike
nekoliko lovorovih listova
2 kašike mešavine začina
4 čena belog luka
pola kašike sirćeta
ulje
so
mleveni crni biber
Priprema:
U tiganju sa zagrejanim uljem pržiti meso. Dodati sitno seckani luk. Kada meso porumeni, dodati šargarepu. Kada šargarepa omekša, dodati parčiće paprika, boranije, bamije i tikvice. Dodati i parčiće plavog patlidžana, lovorove listove, parčiće krompira i po potrebi još ulja. Dodati sitno seckani luk i parčiće paradajza, mešavinu začina i mlevenu crvenu papriku.
Čak i ako niste ljubitelj, ovo ćete u slast pojesti: Đuveč od spanaća
Posoliti, pobiberiti, naliti oko 300 ml vode, poklopiti i ostaviti da se kuva na tihoj vatri 15 minuta. Skloniti sa šporeta i kutlačom sadržaj presipati u zemljani sud. Pritiskati povrće kutlačom da bude prekriveno tečnošću, a zatim peći jedan sat na 200 stepeni.