Može da traje čak četiri dana, pa čak i da se zamrzne, a njegov ukus je očaravajući
Najlepši je dan kasnije, možete ga služiti kao desert ili kao doručak, uz šolju mleka ili kafe!
Sastojke za ovaj zdrav hleb možete menjati prema onome što trenutno imate kod kuće, samo je bitno da poštujete mere i da su vam banane crne i zrele, piše Stvar ukusa.
Sastojci :
- 1 šolja brašna (može i integralno)
- 1/2 šolje kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice morske soli
- 1 1/2 šolje izgnječene banane (3 veće ili 5 manjih banana)
- 1/4 biljnog ulja (ili istopljenog kokosovog ulja)
- 1/4 šolje putera, koji ne sadrzi so i koji je istopljen i malo rashladjen (može i kikiriki puter)
- 3/4 šolje smeđeg šećera
- 1 veće jaje sobne temperature
- 1 šolja crne čokolade iseckane na nejednake delove
Priprema
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Pripremite modlu za hleb ili ukoliko je nemate bilo koju manju tepsiju.
U činiji srednje veličine, izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i morsku so.
U velikoj činiji izgnječite viljuškom banane. Dodajte istopljen puter i ulje i sve sjedinite. Dodajte braon šećer i jaje i sve lepo izmešajte.
Suvu mešavinu prebacite u činiju sa tečnom, malo po malo i mešajte dok se sve ne sjedini. Dodajte 3/4 izlomljene crne čokolade.
Prebacite mešavinu u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili premazanu uljem. Odozgo stavite ostatak čokolade. Peći 50-65 min, ali pocnite od 50. min da proveravate tako što zabodete čačkalicu u hleb i ukoliko bude čista (ok je da ima delove istopljene cokolade), hleb je gotov. Bitno je da vam ne zagori, pa počnite da ga proveravate na vreme.
Kada je hleb izvađen iz rerne, pustite ga 15 minuta da se ohladi. Nakon toga ga pažljivo izvadite iz tepsije, isecite i servirajte samog, sa sladoledom od vanile, kikiriki puterom, džemom.
Rok trajanja je 4 dana, preporuka je da ga zamotate u plastičnu kesu i držite na tamnom mestu. Može da se zamrzne na 1 mesec, tako što ga prvo ohladite, a zatim zamotate u plastičnu kesu i aluminijumsku foliju.