Ne isušuje se i odličan je za doručak na poslu, laganu večeru ili kao poslastica.
Sastojci:
- 4 zrele banane
- 125 grama maslaca
- 2 jaja
- 240 grama brašna (210 obično belo + 30 grama integralno heljdino)
- par kašika meda ili stevije
- 1 prašak za pecivo
- 40 ml mleka
- tamna čokolada
- 1 kašika kakaa u prahu
- nezaslađena aroma vanile
- cimet u prahu
- đumbir u prahu
- korica pomorandže
- prstohvat soli
Postupak:
Banane stavite u posudu i dodajte narendanu koricu pomorandže (može i mrvicu soka od pomorandže ili limuna).
Po želji dodajte par kapljica stevije, ali banane bi trebalo da biti slatke same po sebi dovoljno ako su zrele.
Dodajte i tečne arome vanile.
Sve umutite u pire viljuškom ili gnječilicom za pire krompir.
Pomešajte obično brašno i heljdino u posudu, te dodajte prašak za pecivo, cimet, đumbir i so.
Nemojte preterati sa cimetom i đumbirom, ali ubacite malo da bi banana hleb imao “šmek”.
Pripremite maslac, neka obavezno bude sobne temperature, baš kao i jaja.
Naseckajte na krupnije čokoladu.
Penasto umutite maslac sa šećerom.
U to dodajte jedno po jedno jaje, pire od banane, mleko, brašno s praškom za pecivo, cimetom i đumbirom.
Na samome kraju u to umešajte komadiće čokolade i kakao u prahu.
Duguljasti kalup razmera 20 × 10 cm obložite papirom za pečenje, te smesu izlijte u kalup i poravnajte.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 Celzijusa oko 60 minuta.