tradicija

OBOŽAVAĆETE ČUDESNI KITNIKEZ: Ovo je najstarija vojvođanska poslastica (RECEPT)

0

Čuveni dezert čije ime u bukvalnom prevodu znači „sir od dunja“ danas se retko pravi, ali moramo da ga sačuvamo od zaborava!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 kg neočišćenih dunja
  • 500g šećera
  • ribana kora jednog limuna
  • sok od pola limuna
  • 200g seckanih oraha

 

Priprema

 

Očišćene dunje isecite na kocke i kuvajte ih sa malo vode oko sat vremena (ili dok ne počnu da se raspadaju) na tihoj vatri. Kada se skuvaju, ocedite ih od vode i ispasirajte ih ili sameljite štapnim mikserom ili blenderom dok ne dobijete kašu od dunja.

U široku šerpu (bitno je da bude široka da se pre skuva), sipajte ovu kašu i dodajte šećer, narendanu limunovu koricu i sok. Potom mešajte drvenom varjačom sve dok se kaša ne zgusne toliko da kada povučete varjačom ne ostane trag (kao kada kuvate pekmez ili ajvar). Ovo kuvanje ne sme biti na jakoj vatri da smese od dunja ne bi bilo više po i oko šporeta nego u šerpi, i da ne bi zagorela, a samim tim to znači da ovo kuvanje ne traje manje od sat vremena, a može biti i dva — zavisi koliko i kako ste ocedili tečnost u kojoj su se dunje kuvale.

 

Naravno, u zavisnosti od količine koju kuvate, vreme kuvanja može i da se produži.


Kada ova mešavina dobije potrebnu gustinu, skinete šerpu sa vatre i u nju dodajte iseckane orahe. Možete praviti i bez oraha i limunove kore, ali oni daju specifičan ukus i miris.

 

Kuvanu smesu od dunja sipajte u tepsiju ili kalup obložen papirom za pečenje (da se ne bi zalepilo). Kada se kitnikez ohladi i stegne, izručite ga iz kalupa na drvenu dasku ili neku tacnu koju ćete skloniti na hladno mesto. Kitnikez ostavite tako da stoji najmanje dva dana da bi se fino osušio i da bi mogao lepo da se seče na kocke.

 

Ko će čekati dva dana?? Uglavnom se kitnikez do pola pojede i pre isteka ta dva dana.

 

 

makonda-tracker