Nećete moći bez njih

Najstariji vojvođanski recept: Nezaboravne punjene krofne

0

Martinci su jedno od najstarijih sela u Vojvodini. Postojalo je još u vreme Rimljana, a u njemu je rođen i jedan od rimskih imepratora, Trajan Decius...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ovo je staro selo koje istorijski izvori pominju još u predtursko vreme, 1445. godine. Ovde je očuvana sremačka tradicija u pripremi najlepših jela, pa se tako, već nekoliko godina uazad održava "Krofnijada" sa sve većim brojem učesnika i gostiju, kada se podeli oko 2.000 krofni.

Sastojci:

 

kvasac

 

500 ml mleka

 

malo šećera

 

1 kg brašna

 

3 jaja

 

kora limuna

 

puter

 

ulje za prženje

Priprema:

 

Podmesiti kvasac u mleku sa malo, šećera, soli i brašna. U kg brašna stavite 3 žumanca, supenu kašiku sećera, koru limuna i puter veličine kao orah. Zamesiti sa mlekom i izraditi testo mikserom da se odvaja od vangle. Ostavite da naraste.

 

Bakine krofne kao neizostavni deo odrastanja: Još jedna verzija olakšaće vam pripremu omiljen poslastice (FOTO)


Kada naraste staviti na sto i oklagijom razvući koru, pa čašom vaditi krugove i na svaku drugu stavljati pekmez i tu sa pekmezom premazati belancem po ivici pa preko nje staviti praznu pogačicu i ostaviti 15 minuta. U vrelo ulje spuštati krofnem ali na onu stranu koja nije bila na stolu - gornju stranu.

 

Pospite šećerom u prahu i uživajte.

makonda-tracker