Iako na prvi pogled ne deluju svima primamljivo, pihtije su veoma ukusne. Tradicija nalaže da se za Božić serviraju uz bogatu trpezu.
Potrebno je:
2 svinjske nožice
2 juneće nogice
6 zrna biber
2 lista lorbera
1 glavica belog luka
1 veza razne zeleni
mleveni biber
so
Priprema:
Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, ošuriti, oprati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i pristaviti da se kuva na tihoj vatri.
Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 časova, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.
Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.
Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Služiti kao predjelo.
Napomena: Po želji preko mesa mogu se staviti 2 tvrdo obarena jaja i kuvana šargarepa isečena na kolutove, a potom preliti čorbom. Zavisno od ukusa, pored mlevenog bibera može se odozgo posuti i aleva paprika.