ne zaboravite

PRE ČESNICE PRAVI SE — BADNJAČA: Stari narodni recept za posnu pogaču koja na Badnje veče okuplja porodicu oko trpeze

0

Prema starom srpskom običaju, danas se priprema posna pogača koju ukućani "lome" uveče...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prema starom srpskom običaju, dan pre proslave Božića i mešenja česnice, priprema se posna pogača koja se služi uveče.

 

U našem narodu se ova pogača zove badnjača, a "lomi" se nakon unošenja slame i paljenja badnjaka.

 

Sastojci:

 

1/2 kg brašna

3 dl hladne vode

1 kesica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike ulja

1 kašika šećera

1 kašičica soli

2 kašike sirćeta

 

Ostalo:

 

ulje za podmazivanje tepsije

brašno za posipanje

 

Priprema

 

Brašno prosejati dva puta, istresti u vanglu, pa u sredini napraviti udubljenje. U udubljenje istresti prašak za pecivo, hladnu vodu, šećer, so i ulje.

 

Odvojeno pomešati sodu bikarbonu i sirće (ne brinite kad krene da peni), pa dodati u mešavinu s brašnom. Umesiti meko testo (po želji ubaciti dinar za bogatstvo ili zrnca pšenice ili pasulja za dobro zdravlje), pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji otprilike pola sata, da naraste.

 

Oblikovati u okruglu pogaču (po želji, ostaviti malo testa za ukrase) i položiti u prethodno nauljenu i pobrašnjenu tepsiju.

 

Po želji ukrasiti figuricama od testa i premazati uljem. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, otprilike 40 minuta.

 

 

makonda-tracker