Dobri saveti

Pripremite prasetinu kod kuće, u rerni: Za sočno meso i hrskavu kožicu, korak po korak

0

Kada izaberete komad mesa, ispratite recept i pripremite ručak za čitavu porodicu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

3 kg prasetina


3 kašičice soli


2 kašike sirćeta


5 kašika ulja

 

Upoznajte sebe prema meniju u kojem uživate: Kako i šta jedu 4 tipa temperamenta

 

Priprema:

 

Praseće pečenje pripremite na sledeći način: uzmite lep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom. Oštrim nožem zasecite kožu u dva smera samo do masnoće da dobijete lepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše seći i korica će biti hrskava.

 

Pripremljenu prasetinu dobro posolite, utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom premažite samo kožu prasetine sirćetom, kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osetiti.

 

Spremite meso kao najboljih kuvara: Otkrivena tajna kako se najbolje prži piletina (VIDEO)

 

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i stavite pečenje u rernu zagrejanu na 250 stepeni da se peče. Čim ste ubacili pečenje u rernu smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.

 

Povremeno proveravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlite sa još malo vode. Pred kraj pečenja ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lepa korica. Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.

makonda-tracker