Na dan kada „pola Srbije slavi, a pola ide na slavu“ sigurno ćete uživati u čuvenom jelu.
Tradicionalno, ova krsna slava se obeležava uz posnu trpezu, a ukoliko su vam dosadila klasična jela koja se najčešće pripremaju za ovaj dan, probajte nešto drugačiju verziju nezaobilaznog prebranca.
Sastojci:
- 750 g belog pasulja
- 1 sveža paprika
- 2 dl maslinovog ulja
- 6 čena belog luka
- 600-650 g crnog luka
- 240 g paradajz pelata
- 8 kesica čaja od nane
- 6-8 kašičica mlevene crvene paprike
- 6-7 kašičica biljnog začina
Priprema
Pasulj potopiti u hladnu vodu veče uoči kuvanja. Isprati ga, sipati vodu i kuvati dok ne provri. Kad provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, a onda prosuti tu vodu i sipati novu, toplu vodu. Ubaciti svežu papriku očišćenu od semenki i peteljke.
Ako je potrebno, povremeno dolivati vodu. Kad je pasulj gotov, paprika će biti potpuno raskuvana, pa je izbaciti. Kuvani pasulj procediti i sačuvati tečnost.U posebnu šerpu staviti da se dinstaju beli i crni luk sa 2 dl maslinovog ulja. Kad je luk gotov, dodati mu usitnjen paradajz pelat.
Prodinstati još malo, a zatim isključiti vatru. Iseći kesice čaja od nane i sadržaj sipati u šerpu sa lukom. Dodati mlevenu crvenu papriku i začin C. U šerpu sa pasuljem sipati smesu od luka. Dodati 6 dl od tečnosti u kojoj se pasulj kuvao.
Dobro promešati, presuti u blago nauljenu vatrostalnu posudu i peći oko 35 minuta na 200 stepeni C.