ukusno

Bela KOKOS torta je idealno rešenje za svaki poseban trenutak u vašem životu!

1

Ljubitelji kokosa će biti oduševljeni!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Sastojci:

 

300 ml belanaca, (od 8 jaja standardne veličine),

200 g prah šećera,

1 puna kašika gustina,

1 kesica vanil šećera,

1 kašika soka od limuna,

mrvica soli,

100 g kokosa (mrvice ili kokos brašno),

1/2 l slatke pavlake

 

Priprema:

 

Belanca ne treba da budu iz frižidera, nego na nekoj sobnoj temperaturi. To ne mora da znači da treba da sedite na njima, samo jaja (mislim kokošija) ostavite u činiji negde u kuhinji ili bilo kojoj toploj prostoriji, preko noći ili barem par sati. Ne znam da li ima nečeg u tome, ali nikad nisam probala da mutim hladna belanca i da li je stvarno tačno da se hladna (iz frižidera) teže umute. Ako vi to želite, testirajte.

 

Rernu uključite da se greje na 150°C.

U belanca odmah stavite prstohvat soli i par kapi limuna. Mikserom mutite na najvećoj brziji i kada se belanca zapene postepeno dodajte šećer. Mutite sve dok se belance ne umute u čvrst sneg, toliko čvrst da možete da okrenete posudi iznad glave.

 

Kada umutite belanca dodajte gustin i sve lagano promešajte i izručite u namašćenu tepsiju veličine 30x40 cm (otprilike). U manjoj tepsiji na kraju budu deblje kore i obratno.

 

Tepsiju za belancima stavite u zagrejanu rernu i odmah smanjite temperaturu na 80-100°C. Sušite ih na ovoj temperaturi najmanje 30 minuta. U svakom slučaju, kako god da pečete koru, to mora biti na niskoj temperaturi kako bi ona ostala bela, jer se šećer karamelizuje na višim temperaturama. U tome je ceo fazon. Kako da otkrijete da li je kora pečena? Jednostavno, otvorite rernu i pipnete. Ako vam se pod prstima učini da je kora previše mekana, ostavite je još da se peče. Ako se pod dodirom vraća kao sunđer, znači da je dovoljno pečena. Rernu isključite i ostavite tepsiju u poluotvorenoj rerni dok se malo ne rpohladi. Tek nakon toga, kada tepsiju možete uzeti golim rukama, bez rukavica izvadite je iz rerne i izvadite koru na dasku da se sasvim ohladi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maka Maksimovic Vulamada (@vulamadaslatkisi) on

 

makonda-tracker