ukusno domaće

Okupite porodicu uz sočne KNEDLE sa ŠLJIVAMA!

0

Miris koji asocira na topli dom. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Potrebni sastojci:

 

800 grama krompira (bijelog)

280 grama glatkog brašna

Jedno jaje

Prstohvat soli

50 grama putera

50 grama prezle

Dvije kašike ulja

Deset šljiva

Šećer

 

Za posluživanje:

 

Šećer

Kisela pavlaka

 

Priprema:

 

Za početak, krompir zajedno sa korom dobro operite i stavite u šerpu, prelijte hladnom vodom, stavite na šporet da prokuva i lagano krčka dok ne omekša, oko 25-30 minuta, u zavisnosti od veličine krompira. Dok je još topao, krompir ogulite i izgnječite ili protisnite kroz pasirku. Važno je da ne koristite električni mikser, jer će se krompir pretvoriti u lepak.

 

Izgnječeni krompir sipajte u posudu i ostavite da se prohladi, taman toliko da ga možete dirati prstima, bez da vas peče. Jaje umutite u manjoj posudi pa izmiješajte sa izgnječenim krompirom. Dodajte malo soli.

 

Nakon toga, postepeno dodavajte brašno i umijesite tijesto. Važno je da brašno dodajete u nekoliko navrata, jer možda vam neće biti potrebna cijela količina,

to zavisi koliko vode ima u krompiru. Testo treba da bude kompaktno, ne previše tvrdo i ne bi trebalo da se lijepi dok ga mijesite. Dajte oduška i mesite desetak minuta.

 

Testo podelite na deset jednakih loptica. Svaku lopticu na dlanu istanjite. Na sredinu stavite šljivu koju ste ranije oprali i očistili od koštice. U sredinu šljive stavite kašičicu šećera, čvrsto zatvorite i stavite na parče testa. Oblikujte lopticu i ostavite sa strane.

 

U nešto veću šerpu sipajte vodu i stavite na šporet da provri. U ključalu vodu stavljajte jednu po jednu knedlu i pustite da se kuvaju desetak minuta. Možda ste čuli za savet da su gotove kada isplivaju na površinu, ali iz proverenih izvora znamo da im je potrebno nešto više. Dok se knedle kuvaju, u veću tiganj sipajte puter i ulje pa stavite na šporet da se istopi, dodajte prezlu i pustite da se lagano prži par minuta. Stalno mešajte da se ne desi da zagori. Kuvane knedle vadite u tanjir sa prezlama i uvaljajte ih dobro sa svih strana, izvadite u posudu za posluživanje.

 

foto: Profimedia

 

 

 

makonda-tracker