Sočan i lagan kolač od griza i oraha, lak i brz za napraviti, a ukus mu je neodoljiv
Sastojci i priprema:
4 jaja
1 čaša šećera
1 čaša brašna
1 čaša mlevenih oraha ili lešnika
2 čaše griza
1 čaša ulja
1 čaša mleka
1 prašak za pecivo
Za preliv:
250 g šećera
400 ml vode
1 vanilin šećer
korica 1 limuna
Za premazivanje:
2 umućena šlaga (ja sam stavila krem šlag od vanile)
šaka mlevenih oraha
Priprema:
Ukljućite rernu na 200 stepeni, tepsiju 20×35 podmažite uljem i brašnom.
Umutite jaja, pa dodajte šećer i nastavite mutiti. Umešajte tečne sastojke (mleko, ulje) pa dodajte suve sastojke (brašno, griz, orahe). Na kraju dodajte prašak za pecivo, pa istresite u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta.
Dok se peče pripremite sirup. Kuvajte vodu, šećer, vanili šećer i naribanu koricu limuna oko 5 minuta.
Vruć, pečen kolač prelijte toplim sirupom i ostavite da se hladi. Na kraju umutite šlag pa premažite kolač i pospite mlevenim orasima. Poslužite sočnu, ukusnu poslasticu. Jako je lep hladan iz frižidera.