nezaboravan ukus

Korn-dog: Pohovane viršle u kukuruznom grizu

1

Omiljena mesna prerađevina u novom ruhu

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Sastojci: 10 viršli, 200 g mekog brašna, 140 g kukuruznog griza, 1 kašičica šećera, 1 ravna kašika soli, 1 kesica praška za pecivo, 200 ml mleka, 2 cela jaja, ulje za prženje, štapići za ražnjiće, malo brašna za valjanje viršli.


Priprema: Prvo napraviti smesu za umakanje viršli. Pomešati oba brašna, dodati prašak za pecivo, so i šećer, pa izmešati. Ulupati jaja, dodati mleko i ovu smesu sipati u smesu sa brašnom i mešati žicom ili mikserom, dok se ne razbiju grudvice. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta, preporučuje Stil.

 

Viršlama skinuti opne pa ih osušiti. Uzeti štapiće za ražnjiće i prvo izmeriti da li mogu da stanu u tiganj ili širu šerpu u kojoj ćete pržiti korn-dog. Nabosti vršle na štapiće skoro do kraja.

 

Uzeti jednu visoku čašu i sipati smesu skoro do vrha, ostavite otprilike 2 cm do kraja čaše jer će se smesa podići kada umočite viršlu. Mase ima dovoljno za svih 10 viršli, samo što ćete poslednju uz pomoć male kašičice uvaljati do kraja.

 

Sipati dosta ulja u tiganj ili šerpu i ostaviti da se zagreje na jačoj vatri. Ulja treba da ima dosta kao kada se prže krofne. Uvaljati viršlu u obično brašno, pa umočiti u čašu sa smesom od kukuruznog brašna, pa spustiti u vrelo ulje.

 

Pržiti bukvalno oko 7 sekundi i odmah okrenuti, pa peći dok ne porumeni po vašem ukusu. Pečene korn-dogove stavljati na papirni ubrus da se ocede i služiti tople uz priloge po želji.

 

Prijatno!

 

 

makonda-tracker