EKSPLOZIJA UKUSA

Pravi se lako a njen ukus se teško zaboravlja: Napravite čokoladnu tortu sa bademima (RECEPT)

0

Badem je jezgrasto voće koje vrlo rano cveta-već u drugoj polovini marta ,pa se zato i naziva vesnikom proleća.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Jedino jezgro koje dolazi u obzir za ishranu je jezgro slatkog badema.
Badem ima veliku energetsku vrednost jer sadrži velike količine masti i belančevina,a ugljenih hidrata u manjim količinama.

 

Bogat je mineralnim materijama, naročito kalijumom,magnezijumom,fosforom i kalcijumom.Sadrži mnoge vitamine i ima veliku energetsku vrednost. Posebno je važan za zdravlje kostiju zbog obilja mineral koji su zaduženi za njihov rast i razvoj.

 

Zbog svog hemijskog sastava, badem je izvrsna hrana za rekonvalescente.

 

Badem ima svestranu upotrebu,koristi se u sirovom stanju, ali i u prerađenom. Izvanrednog su ukusa pečena i posoljena jezgra. Koristi se dosta kao dodatak u pravljenju torti ,kolača i drugih slatkiša.

 

Sastojci: 8 jaja, 250g šećera, 250 g putera. 250 g badema, 200 g čokolade za kuvanje


Ukus koji vraća u detinjstvo: Kolač sa višnjama - slatki zalogaj u par koraka (RECEPT)

 

Uputstvo: Umutiti šne od osam belanaca. Posebno umutiti osam žumanaca,250 g šećera, 250 g putera,250 g čokolade i 250 g badema.

 

Spojiti sa belancima.


Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta tako da ostane sočna. Preliti kad se ohladi glazurom od čokolade.

 

 

 

makonda-tracker