Badem je jezgrasto voće koje vrlo rano cveta-već u drugoj polovini marta ,pa se zato i naziva vesnikom proleća.
Jedino jezgro koje dolazi u obzir za ishranu je jezgro slatkog badema.
Badem ima veliku energetsku vrednost jer sadrži velike količine masti i belančevina,a ugljenih hidrata u manjim količinama.
Bogat je mineralnim materijama, naročito kalijumom,magnezijumom,fosforom i kalcijumom.Sadrži mnoge vitamine i ima veliku energetsku vrednost. Posebno je važan za zdravlje kostiju zbog obilja mineral koji su zaduženi za njihov rast i razvoj.
Zbog svog hemijskog sastava, badem je izvrsna hrana za rekonvalescente.
Badem ima svestranu upotrebu,koristi se u sirovom stanju, ali i u prerađenom. Izvanrednog su ukusa pečena i posoljena jezgra. Koristi se dosta kao dodatak u pravljenju torti ,kolača i drugih slatkiša.
Sastojci: 8 jaja, 250g šećera, 250 g putera. 250 g badema, 200 g čokolade za kuvanje
Ukus koji vraća u detinjstvo: Kolač sa višnjama - slatki zalogaj u par koraka (RECEPT)
Uputstvo: Umutiti šne od osam belanaca. Posebno umutiti osam žumanaca,250 g šećera, 250 g putera,250 g čokolade i 250 g badema.
Spojiti sa belancima.
Peći u zagrejanoj rerni 30 minuta tako da ostane sočna. Preliti kad se ohladi glazurom od čokolade.