Predivna kombinacija voćnog i vanil krema. Ovaj kolač se može praviti sa bilo kojom vrstom voća. Kako počinje sezona jagoda ova je sa jagodama, ali je predivan i sa malinama i višnjama koje daju kiselkasti osvežavajuć ukus ovom kolaču
Kora: 5 belanaca 5 kašika šećera 3 kašike brašna
Premaz: 100 g čokolade, 3 kašike ulja, 5 – 6 kašika mleka
Vanil krem: 1l mleka 5 žumanaca, 5 kašika šećera 6 kašika gustina, 200 g margarina 100 g šećera u prahu
Jagoda krem: 500 gr jagoda ( ili bilo kojeg voća ) 300 ml soka od jagoda, višanja, bilo kojeg crvenog, 3 kašike šećera, 2 kašike gustina ( može i brašna ), 500 ml slatke pavlake
Uputstvo: Ulupati belanca sa šećerom u jaku penu, pa dodati brašno i sjediniti žicom. Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm i staviti da se peče 15 minuta u rernu koja se zagrejala na 200 stepeni dok ste mutili belanca.
Kora je gotova kada blago požuti. Izvaditi koru, ohladiti pleh, skinuti papir. Ohlađenu koru premazati sa otopljenom čokoladom kojoj smo dok se otapala dodali ulje, a kada se skloni sa vatre doda se i mleko. Treba da je retka, pa ako vam se učini da je gušća i da se neće lepo preliti, dodajte još malo mleka i izmešajte.
Za krem od vanile: Od mleka odvojiti 300 ml, pa dodati žumanca, gustin i šećer i umutiti. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati umućenu smesu, pa mešati dok se ne zgusne iskloniti sa vatre. Staviti foliju ili kesu pa ostaviti da se ohladi.
Ispasirati ili izblendirati jagode, dodati sok i šećer pa staviti na vatru da vri. Neka vri par minuta pa zakuvati gustin razmućen sa malo vode i mešati. Mešati minut – dva i skloniti sa vatre, da se ohladi.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu pa dodati ohlađen krem od vanile i umutiti. Ulupati slatku pavlaku, pa smesi dodati nekoliko kašika ( 3 – 4 ) i opet umutiti.
Želeu od jagoda dodati preostalu slatku pavlaku i umutiti. Ako vam je pregusto uspite pola čaše mleka i umutite, biće kremasto. Na koru na kojoj je čokolada naneti jedan pa drugi ceo fil, a odozgo možete dekorisati po želji.