Cimet, aromatični prah, začin je bez kojeg ne mogu da se zamisle mnoge ukusne poslastice. Uz njega, ovaj kolač čine posebnim i specijalni dodaci sušenog i kuvanog voća... i još jedan, tajni sastojak
Sastojci (za 10 parčića):
Za testo:
250 g brašna
125 g putera
1 dl piva
Za fil:
5 velikih jabuka
kašika soka od limuna
30 g putera
2 kašike šećera u prahu
šaka osušenih brusnica
2 kašike marmelade od kajsija
2 kašike kajsijevače
kašičica cimeta
Priprema:Promešajte brašno i hladan puter nasečen na kockice. Sipajte pivo i zamesite glatko testo. Razvaljajte ga na debljinu od oko pola centrimetra, premestite na papir za pečenje i obložite okrugli pleh za kolače. Uklonite višak testa i oblikujte ivicu, pa pleh stavite u frižider na dvadesetak minuta, piše Lepa & Srećna.
Biser proleća: Jelo broj 1 sa kuvanim sezonskim povrćem
Operite jabuke i nasecite na tanke kriške. Pokapajte ih sokom od limuna, a zatim poređajte preko testa jednu preko druge. Pospite šećerom, cimetom i komadićima putera.
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta. Zatim ga pospite sušenim brusnicama i pecite još desetak minuta. U šerpici zagrejte marmeladu i rakiju od kajsije i time premažite još vruć kolač.