Sočan i izdašan kolač oduševiće svakoga ko ga proba
Sastojci:
Za testo:
100 g masti
1 jaje
3 kašike meda
2 kašike kakao praha
270 g brašna
50 ml mleka
1 kašičica sode bikarbone
Za krem:
500 ml mleka
4 kašike šećera
60 g (5 kašika) griza
50 g bele čokolade
Priprema:
Brašno pomešati sa sodom bikarbonom. U drugu činiju staviti mast, jaje, med, kakao i mleko i izmiksirati. Postepeno dodavati brašno, pa nastaviti mešenje rukom da se dobije fino, mekano testo, pa ga podeliti na dva jednaka dela.
U malo mleka dodajte šećer i griz, promešajte, a ostatak mleka stavite na ringlu da provri. U tankom mlazu sipajte razmućeni griz, neprestano mešajući. Dodajte čokoladu i rastopite je u grizu. Ostavite da se malo prohladi, povremeno promešajte da se ne bi stvorila korica.
Sada razvucite posebno obe kore na papiru. Prvu koru sa papirom stavite u odgovarajući pleh i izbockajte je viljuškom na nekoliko mesta. Na koru sipate mlaku kremu. Drugu koru takođe izbockajte viljuškom i stavite je naopako preko kreme i rukama nežno poravnajte odozgo kako bi se krema i kora zalepile.
Pecite pitu na 180 stepeni oko 10 minuta. Pitu ohladite u frižideru.
Po želji dodajte glazuru od čokolade ili pospite pitu prah šećerom.