Posebne

Sa padina Fruške gore stiže nezaboravan slatkiš: Beočinske krofne

0

Beočinske krofne su nešto sasvim posebno. Ne smete dopustiti sebi da ih ne probate!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci (za oko 30 krofni):

 

2 jajeta

 

300 ml mleka

 

100 g margarina

 

20 g kvasca

 

3 kašike šećera

 

1 kašičica soli

 

1 kašika naribane korice limuna

 

700 g brašna

 

800 ml ulja

 

250 g šećera u prahu za posipanje

 

Priprema:

 

U malo mlakog mleka razmutiti kvasac, malo šećera, malo brašna i ostaviti na toplom mestu da nadođe. Umutiti jaja, dodati šećer, so, rastopljeni margarin, nadošli kvasac i koricu limuna. Kad se sve sjedini, dodati nekoliko kašika brašna, izmešati, sipati malo mleka i tako do kraja dodavati naizmenično brašno i mleko. Testo treba da je elastično i ne treba da se kida kad se kašikom povlači nagore. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da udvostruči zapreminu. Premesiti ga, ali ne lupati, već povlačiti kašikom nagore i ostaviti da još jednom naraste.

 

Testo istresti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga i ostaviti da se odmara oko 15 minuta. Rastanjiti ga na 1 cm debljine i vaditi krofne (obavezno odmaknuti 2–3 mm od krajnjih ivica) prečnika oko 8 cm. Ostaviti da narastu 20 minuta (posle 10 minuta prevrnuti i ostaviti još 10 minuta). U duboku šerpu sipati ulje i zagrejati ga (ulje ne sme biti previše zagrejano, jer će krofne brzo preplanuti).

 

 

Nadošle krofne stavljati u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na radnom stolu – strana koja je bila okrenuta na gore prva se prži.

makonda-tracker