Zanimljivi recept za ukusan doručak (ali i večeru), sa dodatkom kinoe, poslužen uz veću porciju salate.
Sastojci:
150 g bele kinoe
1 šolja barenog povrća (brokoli, karfiol, prokelj, paprika..)
100 g običnog ili dimljenog tofu sira
2 kašike mlevenog lanenog semena
2 kašike maslinovog ulja
morska so
biber
Priprema:
Kinou dobro operite i skuvajte tako što ćete dodati dvostruku količinu vode. Kada voda provri smanjite vatru i kuvajte dok voda ne uvri i dok kinoa ne upije svu vodu. Ostavite da se kuvana kinoa prohladi. Za to vreme pripremite zamenu za jaja. Pomešajte 2 kašike mlevenog lana sa 6 kašika vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Narendajte tofu sir. Možete koristiti ono povrće koje već imate kod kuće, ili možete kupiti neku mešavinu smrznutog.
Pomešajte sve sastojke, izmešajte da se sastojci lepo povežu i stavljajte smesu u kalup za mafine. Po mogućstvu stavite papirne korpice jer će se tako mafini lakše vaditi iz kalupa. Stavite u rernu i pecite 20-30 minuta (zavisi od rerne). Nakon pečenja ostavite mafine u kalupu da se ohlade pa ih tek onda izvadite. Mafine služite uz veću porciju salate.