SAVRŠENSTVO NA TANJIRU

BEZ SARME BOŽIĆNA TRPEZA NE MOŽE DA PROĐE: Najbolji recept za omiljeni srpski specijalitet

0

Kada se ukus slanine, kobasice i butkice pomeša sa neponovljivim ukusom kiselog kupusa, dobija se čisto savršenstvo na tanjiru

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

 

Može li svečana trpeza da se zamisli bez sarme? Teško!

 

Zbog toga za Božić na stolu treba da se nađe specijalna božićna sarma! Ova je zaista nešto posebno i vredi svaki minut krčkanja na šporetu.

 

Sastojci: 1,5 kg listova kiselog kupusa, 500 g mešanog mlevenog mesa, 1,5 kg dimljenih svinjskih butki ili rebara, 100 g dimljene slanine, 1 par dimljenih kobasica, 100 g pršute, 1 glavica luka, 100 g pirinča, 1 kašika tucane ljute paprike, 3 kašičice mlevene crvene paprike, 1 kocka za supu, 1 kašika svinjske masti, ulje, so, mleveni crni biber.


Piletina u sosu od pečuraka: Jelo za svaku priliku - priprema se brzo i lako! (RECEPT)

 

Priprema: U tiganj za prženje staviti ulje da se zagreje, dodati kašiku svinjske masti, pa pržiti sitno iseckan luk. Kada luk omekša, u tiganj dodati isečenu pršutu. Promešati i dodati mleveno meso uz neprestano mešanje. Pobiberiti i posoliti po ukusu. Dodati kašiku tucane ljute paprike i pirinač, promešati i skloniti sa vatre.

 

U proključalu vodu na šporetu staviti kocku da se kuva supa. U šerpu u kojoj će se kuvati sarma sipati ulje. Dno šerpe pokriti listovima kupusa. Svakom listu kupusa odseći tvrde delove i seći ih na pola.

 

 

makonda-tracker