Stari recept vojvođanskog kraja

Medene paprike: Zvezda zimnica 2017. godine

0

Ako ste voljni da probate nešto novo i zanimljivo, znajte da ništa slađe od ovoga sigurno nikada niste jeli!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci (za 3 tegle veličine 3l):

 

na jednu litru vode potrebno vam je 8 kg crvenih paprika


200 gr meda


2 vinobrana


1 konzervans


80 ml esencije


100 gr šećera


150 gr soli


malo bibera u zrnu i lovorovog lista u količini po želji

 

Priprema:

 

U lonac od 6 litara staviti vodu i u nju sve sastojke osim esencije pa pustiti da povri. Potom smaknuti sa šporeta pa staviti i esenciju. Promešati, vratiti na vatru a onda dodavati šaku po šaku prethodno opranih i očišćenih paprika.

 

Brzo ćete ih zavoleti: Paprike punjene sa žitaricama

 

Dovoljno je tek toliko vremena da paprika samo promeni boju, a onda je vaditi iz lonca i dodavati nove paprike dok se sve ne prokuvaju i ocede. Prokuvane pa oceđene paprike staviti u treći sud i naliti ih tečnošću od kuvanja i tako ostaviti da odstoje celih 12 sati. Najbolje je da ovo radite uveče da bi preko noći one odstojale.

 

Srpski ručak: Paprike više nikada nećete puniti kao do sada

 

Sledećeg dana okrenuti paprike u novom sudu i pustiti da odstoje još 6 sati. Nakon isteka vremena dobro ih ocedite i ređajte u prethodno sterilisane tegle sa po 2 lista lovora u svakoj. Paprike će same pustiti tečnost koju su upile, ali možete doliti i malo one tečnosti u kojoj su se kuvale i odstajale.

makonda-tracker