Psihologija: Zavisnici od interneta i selfija

0
Kako postajemo navučeni na online komunikaciju, da li sami možemo da odredimo kada smo preterali u broju sati provedenih na mreži i šta je to zavisnost od sopstvenog fotografisanja, objašnjava naša stručna saradnica
Foto: Profimedia, Shutterstock,Vladimir Šporčić
Foto: Profimedia, Shutterstock,Vladimir Šporčić

Masovna komunikacija i društvene mreže postale su najpopularniji način korišćenja interneta. Društvene mreže omogućavaju nam da održavamo kontakte sa poznanicima, sklapamo nova poznanstva, ostvarujemo kontakte sa ljudima širom sveta. Za veoma kratko vreme veliki broj korisnika može da sazna gde se nalazimo, šta radimo, kako se osećamo i sve ostalo što smo pre izvesnog vremena delili sa okolinom u isključivo direktnoj komunikaciji. Održavanje socijalnih odnosa putem poruka, fotografija i objavljenih informacija stvara jednu vrstu bliskosti između ljudi. Međutim, veliki broj prednosti ovakve komunikacije povlači za sobom i mnogobrojne štete. Realna opasnost koja vam preti jeste mešanje pravog i virtuelnog života, nepostojanje granice i svesti o tome šta se dešava stvarno, a šta na enter ili klik. Opsednutost deljenjem informacija iz privatnog života na društvenim  mrežama može neprimetno da uzme maha, razvije jednu vrstu zavisnog ponašanja i nanese štetu osobi i njenoj okolini.

Piše: Milica Zarin, psihoterapeut

OPSEDNUTOST AUTOPORTRETOM

Zavisnost od interneta jeste relativno novi pojam i označava ponašanje u kojem je upotreba mreže postala dominantna životna aktivnost. Takvo ponašanje negativno utiče na osobu u sferama radnog, socijalnog, porodičnog i finansijskog funkcionisanja. Dijagnostičke kriterijume čine vreme provedeno na internetu to jest preko četiri sata dnevno slobodnog vremena (ne računa se vreme koje se tiče poslovnih obaveza) i razne disfunkcije u svim sferama: prekid radnog odnosa ili školovanja, izlivi besa i agresivnosti, zanemarivanje obaveza i aktivnosti kojima se osoba ranije bavila, problemi sa koncentracijom, spavanjem, pamćenjem, kičmom, vidom, sluhom, opsednutost korišćenjem kompjutera, telefona… Vrste internet zavisnosti su različite: od surfovanja mrežom, čitanja štampe, praćenja najnovijih vesti, do posećivanja specifičnih sajtova, uspostavljanja prijateljstava, tvitovanja, internet kockanja, igranja internet igrica, postavljanja statusa, fotografija, autoportreta...Postavljanje selfija ili autoportreta nedavno je registrovan oblik zavisnosti od interneta i društvenih mreža koji je specifičan po tome što osoba uvek misli da nije dobro ispala pa će pokušati još jednom, pa još jednom i tako u nedogled. Opsednutost pravljenjem idealnog autoportreta poprima velike razmere, pa onome cilj života i postojanja postaje izrada svoje idealne fotografije. Nijedna nije dovoljno dobra, to jest idealna, a to znači da osoba vidi sebe kao mnogo lepšu nego što je na fotografiji! To postaje izvor velikog nezadovoljstva, frustracije, pa čak i depresije.

SAVET

Zavisnost od bilo kog oblika interneta govori o nepostojanju realnog života i realnih društvenih kontakata i odnosa. Bliskost koja se ostvaruje putem društvenih mreža, ukoliko nije podržana i istinskim kontaktima, ne može da zameni stvarnu bliskost sa osobama iz socijalnog miljea. Pored mnogobrojnih prednosti, treba uvek imati na umu i moguće opasnosti i zloupotrebe. Mala deca trebalo bi što kasnije da budu uključena u korišćenje kompjutera i telefona jer im je za psihički i fizički razvoj potrebno što više igre i kretanja, a kada za to dođe vreme, naučiće sve u vezi tehnike. U vreme u kojem žive, adolescentima i starijoj deci potrebno je razumevanje. Nemojte im govoriti kad sam ja bio mlad jer je to vas život i vaša mladost. Oni sada žive svoju mladost u drugačijim uslovima i sa drugačijim mogućnostima. Upotreba interneta igrica i društvenih mreža jeste deo njihovog odrastanja. Nije dovoljno reći nema više kompjutera, već se potrudite da im ponudite ili čak nametnete alternativu: druženje sa vršnjacima, bavljenje sportom, muzikom, šetnje u prirodi, uključenje u humanitarni rad… Zrele i starije osobe trebalo bi da koriste internet sve dok je takvo korišćenje u službi zadovoljstva i kvalitetnijeg života. Nemojte dozvoliti da zapostavljate porodične i poslovne obaveze, niti da propuštate druženja sa prijateljima  zarad vašeg samovanja na mreži. Život nije samo internet, već ga čini i mnogo drugih stvari koje zbog njega propuštate.

 

Mala zabava

Na poslednjoj dodeli Oskara voditeljka Elen Dedženeris napravila je zanimljiv štos kada je poznate ličnosti iz prvog reda pozvala da se slikaju za zajednički selfi. Naime, svi su prihvatili sa oduševljenjem da poziraju ispred njenog telefona, nakon čega je na društvenim mrežama zavladala prava euforija pravljenja selfija.

Priredila: Ksenija Konić

makonda-tracker